«Зміни до Конституції України: відносини державної влади та місцевого самоврядування» — такою є тема парламентського конституційного семінару, який у понеділок, 13 липня, відбудеться у Верховній Раді. Захід організували Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування та ГО «Лабораторія законодавчих ініціатив» в рамках Програми USAІD «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.
Під час семінару планується обговорити питання організації влади на місцях, а саме відносини між органами державної влади та органами місцевого самоврядування в контексті змін до Конституції України, розроблених Конституційною комісією та внесених на розгляд Верховної Ради України Президентом України. Зазначимо, що пропоновані зміни передбачають вилучення з конституційного регулювання місцевих державних адміністрацій та скасування інституту голів місцевих державних адміністрацій. Натомість основні повноваження зосереджуються на базовому рівні у громаді.
Водночас для нагляду за додержанням Конституції та законів України органами місцевого самоврядування пропонується запровадити інститут префектів. Проектом передбачено, що префекта призначає на посаду та звільняє з посади за поданням Кабінету Міністрів Президент України. Префект матиме повноваження зупиняти дію актів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України з одночасним зверненням до суду.
До участі в парламентському конституційному семінарі запрошені народні депутати України, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, неурядових організацій, науковці, експерти.

Вл. інф.