Тисячі мешканців поліських районів області щоранку вирушають у ліс збирати цю смачну і корисну ягоду. Заготовляють чорницю і для себе, але переважно — на продаж.

Катя Рак з райцентру Маневичі, з якою ми зустрілися на лісовій плантації, навчається на хореографа у Рівненському гуманітарному університеті. Щоб зміцнити сімейний бюджет, щодня з подругами вирушає на збирання вітамінної продукції. Врожай цього року непоганий, тож за годину назбирує кілограм чорниць (приблизно півтора літра), а за день — 8—10. Здає їх заготовачам, які за кілограм платять 25—29 гривень. Тож денний заробіток перевищує двісті гривень.
Проїхавши півтора десятка кілометрів лісовими дорогами, ми зустріли кілька заготовачів чорниць. Вони здають їх підприємцям, а вже ті відправляють заморожені ягоди за кордон. Йдеться про тисячі тонн. Якусь маленьку частку, в межах десяти тонн, у консервному цеху Маневицького держлісгоспу переробляють на варення або протирають із цукром. Делікатесна продукція надходить у фірмові магазини Державної агенції лісового господарства, так звані «Лісовички». Є замовлення й від приватних підприємців.
Як розповіла начальник консервного цеху Галина Зініч, сезон переробки лісових дарів триває майже цілий рік. Уже відправили на експорт майже 400 тонн березового соку. Переробили понад тонну лісового щавлю. На черзі — ожина, брусниця, журавлина. Восени підуть гриби: білі, маслюки, моховики, опеньки.
А нині у самому розпалі чорничні жнива...

Волинська область.

 

На знімку: студентка Катя Рак з подругами щодня приходить у ліс, щоб назбирати чорниць.

Фото автора.