Погоджувальна рада

Події у Мукачевому, які сколихнули всю країну, без-умовно, позначаться і на роботі Верховної Ради. Уже сьогодні парламент хоче заслухати інформацію силовиків та має намір створити тимчасову слідчу комісію для з’ясування обставин мукачівської стрілянини. Нинішній пленарний тиждень за календарним планом мав би бути останнім на поточній сесії, однак, як заявив глава парламенту Володимир Гройсман, сесію не закриватимуть, щоб за потреби навіть у розпал літа можна було скликати пленарні засідання.
На початку погоджувальної ради голів парламентських комітетів і лідерів депутатських фракцій Голова Верховної Ради Володимир Гройсман заявив, що події в Мукачевому, котрі сколихнули всю Україну, потребують всебічної оцінки та реагування з боку парламенту. Глава парламенту закликав усіх учасників конфлікту відмовитися від застосування зброї, а правоохоронні органи — негайно провести об’єктивне розслідування. При цьому глава парламенту наголосив, що є питання до правоохоронних органів.
Порядок денний сесії на нинішній пленарний тиждень є дуже насиченим. Глава парламенту закликав народних депутатів працювати, ухвалювати якісні рішення для України, не витрачаючи час на численні перерви.
Цього тижня парламент має розглянути питання про зняття недоторканності з депутатів і суддів, завершити ухвалення законів, спрямованих на реформування правоохоронної системи, ухвалити блок економічних законопроектів, у т. ч. пов’язаних зі співпрацею з МВФ.
Голова Верховної Ради заявив, що український парламент демонструє сьогодні готовність прийняття рішень. «Але єдина вимога парламенту — ці законопроекти мають бути якісними, відкритими і зрозумілими для депутатів, і тоді вони візьмуть на себе відповідальність за їх схвалення», — сказав В. Гройсман, закликавши міністрів посилити взаємодію з парламентськими комітетами та депутатськими фракціями і групами.
Народні депутати також мають визначитися з ухваленням нового закону про місцеві вибори. «Ми дуже близькі до прийняття рішення, — вважає В. Гройсман. — Маємо вийти на рішення — як, за якою системою відбуватимуться місцеві вибори. Головне — щоб вони були відкритими». Парламент планує розглянути цей законопроект з урахуванням зауважень народних депутатів уже сьогодні, у вівторок.
У четвер, 16 липня, парламент планує проголосувати за направлення на висновок до Конституційного Суду проекту змін до Конституції в частині децентралізації влади.
Голова Верховної Ради запропонував не закривати нинішню парламентську сесію, щоб за потреби можна було скликати пленарні засідання для ухвалення нагальних законопроектів.
Фактично всі лідери депутатських фракцій і груп на погоджувальній раді висловилися за швидке реагування на події в Мукачевому та кадрові зміни в силовому блоці. Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак заявив, що в Закарпатському регіоні необхідно провести серйозні кадрові зміни в силовому та адміністративному блоці, а парламентові треба якнайшвидше проголосувати за зняття недоторканності з суддів. «Усі причетні до стрілянини у Мукачевому повинні понести відповідальність, — сказав він. — Правоохоронні органи повинні розібратися у цьому безладі і покарати всіх винуватців цієї трагедії». Фракція «Народний фронт» наполягає на першочерговому розгляді урядових законопроектів, які потрібні для впровадження реформ в Україні, і запропонувала у середу працювати у пленарному режимі весь день.
Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк стверджував, що події на Закарпатті — це «очевидна криза силових органів правопорядку чи силових органів правобезпорядку». О. Березюк закликав не лише змінювати керівників силових структур на місцях, а й інтегрувати всю вертикаль правоохоронних органів, змінити центральну вертикаль правоохоронних органів, у тому числі й Генпрокурора, міністра внутрішніх справ, голову СБУ. «Те, що сталося на Закарпатті, це наслідок зневаги і неякісного менеджменту та управління добровольчими батальйонів, зневажливого ставлення до їхніх потреб, які можна було б перетворити в елітні підрозділи Збройних Сил, — сказав О. Березюк, звернувшись до міністрів оборони та внутрішніх справ з проханням оцінити цих людей, які ще можуть бути в нагоді як елітні збройні сили. Фракція «Самопоміч» також вимагає у законі про місцеві вибори скасувати можливість участі у виборах блоків, знизити кількість депутатів місцевих рад, скасувати політичну рекламу.
Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що події у Мукачевому показали, що силові структури на найвищому і на регіональному рівні є «єдиним конгломератом разом із контрабандистами». «Силові структури не просто стоять осторонь, а стають учасниками цього процесу, «кришують» контрабанду», — стверджувала вона. Оскільки, на її погляд, правоохоронні органи не можуть провести об’єктивне розслідування мукачівських подій, бо вони є учасниками тих подій, фракція «Батьківщина» запропонувала створити у парламенті ТСК і до п’ятниці оголосити результати всій країні, відсторонити керівників силових структур в регіонах, де процвітає контрабанда, і створити там незаангажовані підрозділи поліції. Ю Тимошенко також заявила, що парламент не має права піти на канікули, якщо не ухвалить законопроекти про індексацію зарплат і про скасування податків із пенсій працюючих пенсіонерів.
Депутатська група «Відродження» запропонувала вже у вівторок заслухати інформацію правоохоронних органів щодо подій у Мукачевому. «Ми повинні ухвалити термінові радикальні рішення», — сказав народний депутат Віктор Бондар, водночас наполягаючи разом зі скасуванням недоторканності з парламентаріїв та суддів проголосувати й за зняття недоторканності із Президента.
Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко підтримав створення у парламенті ТСК з вивчення причин кризової ситуації на Закарпатті. Він звернувся до уряду з вимогою негайного виконання прийнятого парламентом закону про Національну поліцію та набору нових поліцейських в регіонах через проведення відкритих конкурсів. «Треба врешті покінчити з дев’яностими роками, які у вигляді кланів проводять криваві «розбори» на Закарпатті», — сказав він. Політик також відзначив, що цього тижня ключовим завданням для парламенту має стати голосування за законопроект про зміни до Конституції в частині децентралізації влади та щодо зняття недоторканності з депутатів і суддів. Ю. Луценко запропонував продовжити пленарні засідання до восьмої чи навіть дев’ятої вечора.
Лідер Опозиційного блоку Юрій Бойко заявив, що порядок денний на нинішній пленарний тиждень сформований так, що не враховує очікування людей, які передусім хочуть примирення і остаточного завершення військового конфлікту. Він повідомив, що фракція Опозиційного блоку розпочинає збір підписів за мир. Ситуацію на Закарпатті Ю. Бойко назвав «загрозливою для цілісності всієї України» і запропонував розпочати парламентський тиждень із заслуховування керівників силових структур щодо подій у Мукачевому. Фракція підтримала ініціативу створення ТСК щодо мукачівських подій, а також закликала пришвидшити розслідування минулорічних подій в Одесі 2 травня.
Лідер Радикальної партії Олег Ляшко охарактеризував події в Мукачевому, які схвилювали і не залишили байдужими жодну людину, як «розплата за те, що в Україні за півтора роки після Майдану фактично нічого не змінилося». «Корупція продовжує процвітати, кримінальні клани продовжують заробляти на контрабанді, — стверджував він. — Це виклики для всієї країни. Треба або радикально міняти правоохоронні органи, або ми втратимо державу». Парламентарії від Радикальної партії зареєстрували власний проект постанови про створення ТСК щодо розслідування причин збройної сутички в Мукачевому. Крім того, радикали наполягають на негайному ухваленні рішення про відставку Генпрокурора, шести суддів Конституційного Суду, які приймали рішення щодо Конституції за часів Януковича, оновлення складу ЦВК, ухвалення законів про тимчасові слідчі комісії та про імпічмент Президента. А також невідкладно прийняти соціальні законопроекти — про скасування 15 відсотків податку з пенсій для працюючих пенсіонерів та проведення індексації зарплат.
Справжні члени Правого сектора сьогодні перебувають у зоні АТО, а в Мукачевому діяли бандити, — стверджував голова депутатської групи «Воля народу» Ігор Єремеєв. За його оцінкою, мукачівські події можуть скасувати розмови про європейське майбутнє нашої держави і плани Президента наступного року отримати безвізовий режим України із країнами Євросоюзу. І. Єремеєв запропонував заслухати силовиків у парламенті у закритому режимі.
Підсумовуючи дискусію, глава парламенту доручив апарату опрацювати пропозиції народних депутатів і закликав до системної роботи, оскільки суспільство очікує від Верховної Ради ухвалення потрібних рішень, а не розмов.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Володимир ГРОЙСМАН: 
«Те, що відбувалося і відбувається в Мукачевому, потребує всебічної оцінки, кого б це не стосувалося. Треба опустити зброю, негайно об’єктивно розібратися, що відбулося, хто винен, і притягнути його до відповідальності, щоб усе суспільство побачило, що держава здатна об’єктивно розглянути ситуацію. Має значення єдине — дуже чітке і швидке розслідування подій».

 

 

Лілія Гриневич, Ніна Южаніна, Ольга Богомолець.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.