Учора в Сполучених Штатах Америки Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк взяв участь у першій інвестиційній конференції Україна—США.
Сьогодні він продовжить своє американське турне в Канаді, де зустрінеться з Прем’єр-міністром країни Стівеном Гарпером. Під час перемовин йтиметься, зокрема, про перспективи підписання угоди про зону вільної торгівлі між двома державами.
Завтра відбудеться робочий візит Арсенія Яценюка до Великобританії, де заплановані його переговори з Прем’єр-міністром Девідом Кемероном.
Водночас учора погляди усієї вітчизняної бізнес-спільноти були прикуті до Вашингтону, де українські урядовці намагалися привабити інвесторів.
У день відкриття українсько-американської інвестиційної конференції у Вашингтоні в одному з найвпливовіших ділових видань світу газеті «Волл Стрит Джорнал» (The Wall Street Journal) вийшла стаття міністра сільського господарства Олексія Павленка про потенціал нашої країни в подоланні голоду в світі. Попри війну, розгорнуту проти України сусідньою державою, уряд прагне завдяки реформам та інвестиціям подвоїти експорт зерна за три роки. Це допоможе повернути нашу державу до економічного зростання, сприятиме стабільності в світі й подоланню соціальної напруги, пов’язаної з голодом, у багатьох регіонах світу, зокрема в Азії, Африці, на Близькому Сході.
«Аграрний сектор України зазнав значних збитків через російську агресію на сході, де сільськогосподарські угіддя перетворилися на поле бою, а великі інвестиційні проекти, такі як Донецький завод з виробництва соняшникової олії американської компанії Cargіll, були знищені, — пише Олексій Павленко у «Волл Стрит Джорнал». — Українській армії, за політичної підтримки України з боку США та Європейського Союзу, вдалося зупинити агресора, а це дає уряду можливість зосередитися на реформах. Приватизація є лише одним із заходів, що відбуваються. Уряд планує продати 254 державні сільськогосподарські підприємства до кінця року. Інші реформи включають дерегулювання і боротьбу з корупцією. І, на відміну від Росії, яка в січні прийняла рішення про обмеження експорту зерна, Україна дотримується принципів вільної торгівлі, оскільки це є одним із інструментів розкриття її сільськогосподарського потенціалу. Сьогоднішні результати уже перевершують наші недавні очікування. Навіть за умови меншої площі сільгоспугідь і меншої кількості портів у зв’язку з анексією Росією чорноморського півострова Крим Україна збільшила експорт зерна на 4,6%, до 34,6 млн. тонн в 2014—2015 маркетинговому році, який закінчується 30 червня. Збільшенню виробництва та подальшому оздоровленню сектору повинні допомогти інвестиції. Україна уже зараз є третім найбільшим в світі експортером зерна. Завдяки реформам та інвестиціям Україна подвоїть експорт зерна протягом наступних трьох років.
Американські компанії уже заявили про готовність поставити в Україну сільгосптехніку на 1 млрд. доларів. Нам також необхідні інвестиції, які б сприяли збільшенню потужностей наших портів і залізниць. Збільшення експорту зернових з України сприятиме становленню демократії у світі. Ми прагнемо виходу на нові для нас ринки і вже починаємо постачання на деякі з них. Зокрема, йдеться про ті країни Азії, Африки та Близького Сходу, які страждають від голоду. Насичення таких ринків зерновими допоможе їм у встановленні стабільності, миру і демократії».