Рокитнівські міліціонери спільно з працівниками прикордонної служби «Березове» в лісовому масиві поблизу села Кам’яне Рокитнівського району проводили заходи щодо виявлення та припинення фактів незаконного видобутку бурштину-сирцю. Вилучили у копачів трактор Т-25, гужову підводу, заводську мотопомпу, пожежні рукави. В подальшому біля відділу прикордонного загону зібралися понад двадцять місцевих жителів, які вимагали звільнення затриманих копачів та повернення їхнього майна.

11 липня близько першої години ночі кількість пікетувальників збільшилася до ста осіб. На попередження люди не реагували. Навпаки, з допомогою каміння, металевих прутів, частин паркану здійснили спробу захопити відділення інспекторів прикордонної служби «Кам’яне», виламавши ворота, зламавши паркан, вибивши чотири вікна, пошкодивши покриття даху та два службові автомобілі.
Щоб не допустити захоплення відділення та можливих втрат зброї, прикордонники прийняли рішення здійснити попереджувальні постріли гумовими кулями із спецпристрою «Форт». На це місцеві мешканці відреагували ще більш агресивною поведінкою — продовжили штурм. Прикордонники здійснили попереджувальні постріли з АКС-74. В результаті 39-річна жителька села Кам’яне та її 22-річний односелець дістали поранення ніг. Потерпілих госпіталізували в травматологічне відділення Рокитнівської ЦРЛ.
Трьох організаторів заворушення затримали та доставили до Рокитнівського райвідділу міліції.
— За фактом масових заворушень та порушення правил охорони надр відкрито кримінальні провадження за ч. 2 ст. 240 та ч. 1 ст. 294 Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування, — повідомив начальник УМВС України в Рівненській області Сергій Максимов.
Таку інформацію надав СЗГ УМВСУ у Рівненській області.

До речі

На жаль, боротьба за поліський бурштин набирає дедалі жорстокіших обрисів і події, які відбулися у Рокитнівському районі, — не рідкість і в інших поліських районах Рівненщини. Поліщуки не мають роботи, бо жодного підприємства за останні роки там не відкрито. Єдина можливість вижити — це поїздка на заробітки та незаконний видобуток бурштину. Тим часом у парламенті закон, який би дав змогу поліщукам видобувати «сонячний камінь» законно, а відтак бути самозайнятими, прийнято лише у першому читанні.