На Житомирщині побили 26-річного журналіста Олександра Ніколайчука — депутата Олевської міськради, помічника народного депутата України Борислава Розенблата. За словами потерпілого, його обігнав автомобіль «Форд Фієста», з якого вибігли троє невідомих, один з яких бив його металевою палицею по голові. Коли впав, лупцювали ногами. Стверджує: врятувало те, що пів на дев’яту вечора ще видно, а це сталося майже в центрі міста, перехожі побачили, що когось б’ють, тож нападники сіли в машину і зникли. Медики констатували в закривавленого чоловіка закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку тощо.

Олександр Ніколайчук стверджує, що не знає цих людей. Припускає, його замовили і це були виконавці. Хто конкретно замовив — можна тільки здогадуватись.
А от чому замовили, сумнівів ні в кого немає. За цим регіоном, по аналогії з «ДНР» і «ЛНР», уже закріпилася назва «Олевська бурштинова республіка». Поки місцева влада і правоохоронці нарікали, що нічого не можуть зробити, бо немає закону про бурштин (ніби довкіллю можна безкарно завдавати шкоду), він найактивніше виступав проти такого способу збагачення на всіх рівнях. До речі, побили його одразу після повернення з Житомира, де чоловік брав активну участь в міжвідомчій нараді з питань протидії незаконному видобутку бурштину.
На ній правоохоронці та екологи стверджували: порядок наведено, техніку вилучено, а територія, на якій розташовані копанки, під контролем правоохоронців. Олександр Ніколайчук зазначив: «Справді, бандформування, які займалися видобутком бурштину за допомогою мотопомп, виїхали з району, а дехто просто зупинив діяльність, сховавши свою техніку і обладнання на території району. Продовжують видобувати бурштин лише місцеві жителі. Працює до тисячі робітників».
А ось оцінка голови облдержадміністрації Сергія Машковського: «Коли я чую, що «припинено незаконний видобуток бурштину», я не такий оптимістичний. Нам ще потрібно багато працювати. Людям треба дати альтернативу, тому що в мене є дані, що сьогодні росте збурення в північних районах, їх жителі вже нарікають на владу, бо забрали в них можливості для заробітку.
Привернули увагу цифри, що їх навів начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський. Зафіксовано пошкоджень лісу площею до 200 гектарів, лісовим підприємствам ці втрати коштували майже мільйон гривень. Щоб рекультивувати пошкоджені ділянки, на один гектар потрібно витратити 400 тисяч гривень. Одразу спало на думку: якщо це збираються робити за державні кошти, то гріш ціна нашим правоохоронцям та екологам. «Бурштинова мафія» — це не щось абстрактне, а конкретні люди, які на цьому збагатилися і мають відшкодувати збитки, що їх завдали довкіллю.

Житомирська область.

 

Нелегальні копачі. Житомирська область.

Фото з сайту http://vlada.io.