Усю ніч, до вчорашнього ранку, в Брюсселі лідери країн зони євро обговорювали грецьку проблему. Перед цим голова Європейської ради Дональд Туск заявив, що змушений скасувати запланований на неділю саміт глав держав ЄС доти, поки всі питання стосовно Греції не владнають у форматі єврогрупи (нагадаємо, 19 із 28 країн Євросоюзу використовують загальну валюту).

Учасники саміту дійшли згоди, що для вирішення фінансового колапсу Греція вже потребує фінансової підтримки в розмірі 82—86 мільярдів євро. Перший транш в обсязі 7 мільярдів країні необхідно переказати до 20 липня, і ще 20,5 мільярда — до середини серпня. Для отримання цієї позики Греція повинна прийняти всі висунуті їй умови, зокрема, провести в повному обсязі пенсійну реформу з певними скороченням пенсій, і ще підвищити податки. Євросоюз також наполягав, щоб Греція юридично довела, що всі вимоги кредиторів виконуватимуться.
Германія, за підтримки ще кількох держав, пропонувала показати грекам червону картку — вилучити зі співдружності на 5 років і повністю заблокувати державні активи. Але після закінчення 17-годинних переговорів канцлер ФРН Ангела Меркель повідомила журналістам, що третій рятувальний план Греції погоджено, і Афіни одержать допомогу в розмірі 82—86 млрд. євро протягом найближчих трьох років. Вона закликала Бундестаг схвалити цю програму, оскільки в новій угоді з Грецією «плюси переважають над мінусами». Глава Європейської ради Дональд Туск підтвердив, що лідери країн єврозони дійшли «одностайної» згоди, щоби зберегти Грецію у валютному союзі. «Усі готові використовувати для Греції європейський механізм стабільності, який включає серйозні реформи й фінансову підтримку», — заявив він.
Отже, Греція залишається в єврозоні. Поки що... До середи парламент країни повинен схвалити програму фінансової допомоги в обмін на реформи, з якими погодився в Брюсселі Алексіс Ципрас. Тепер йому доведеться переконувати своїх однопартійців-депутатів, що вони мають голосувати за план європейців. Інакше люди безгрішшя більше не витримають, а повернення драхми призведе до нових катаклізмів.

Фото прес-служби Європейської ради.