Такою є назва презентованого вчора в парламенті звіту Атлантичної ради (США)

Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд подякувала представникам Атлантичної ради за пророблену неймовірну роботу для поширення правди у світі про агресію Росії проти України та протидію російській пропаганді на міжнародному рівні. «Персонально хочу подякувати екс-послу США в Україні, директору Центру Євразія Джону Хербсту (на знімку ліворуч) за його пропозицію підтримати цей звіт і зробити його презентацію в Україні», — сказала вона.

За словами парламентарія, експерти Атлантичної ради зібрали важливі та доступні факти, які свідчать про масштаб і глибину російського військового втручання на сході нашої країни. Вони підтверджують, що цей конфлікт — штучно створена війна, яка здійснюється за допомогою виготовленого в Росії озброєння, за участю російських солдат і за підтримки Путіна. Уся інформація, яка є, — доступна публічно, підкреслила О. Сироїд та додала, що це явні і неспростовні докази того, що лежить на поверхні. Наведені факти демонструють міжнародній громадськості, що й після анексії Криму російські «актори» були основними дієвими особами конфлікту на Донбасі. Особливе місце у звіті відведено інформації про роль російського «Бука» у знищенні малайзійського «Боїнга» МН 117, адже це неспростовно доводить факти переміщення російської військової техніки на територію України.
«Путінська Росія є агресором, а не посередником за столом переговорів», засвідчує звіт. У ньому наводяться факти постійного порушення нашим сусідом Мінських домовленостей і продовження агресивної поведінки. «Ця агресія підірвала міжнародний правний порядок, встановлений після Другої світової війни та по закінченню холодної війни», — наголосила за-
ступник глави парламенту. Вона також подякувала тим, хто продовжує працювати над поширенням у суспільстві правдивої інформації, називаючи речі своїми іменами, тим, хто відкрито каже, що західні лідери демонструють нерозуміння, коли уникають слова «війна», посилаючись на сепаратистів, які нібито є самостійними гравцями.
О. Сироїд звернулася до колег — народних депутатів із застереженням, що незабаром вони можуть опинитися перед черговим викликом у відстоюванні незалежності і суверенітету нашої країни під час внесення змін до Конституції. «Особливий статус Донбасу — це, фактично, узаконення бойовиків Путіна, і це неприпустимо», — наголосила вона.
За словами Джона Хербста, в Україні є «проста, але велика проблема»: «Кремль проводить не таку вже й таємну війну на Донбасі». «Наш звіт засновано на абсолютно відкритих джерелах, у ньому немає ніякої таємної інформації, все можна перевірити в Інтернеті» — сказав екс-посол.
«Немає сумнівів у тому, що ми ще багато років боротимемося за те, щоб усі завдані нам Росією збитки відшкоду-вали, — резюмувала 
О. Сироїд. — Оцей звіт є підтвердженням того, що ми не самі, що є люди які допомагають нам зібрати докази, які одного дня матимуть особливу вагу».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.