У Києві відбулась виставка-форум «Народна оборона-MVP EXPO 2015», мета якої — створити соціально-економічну платформу для взаємовигідного співробітництва в галузі матеріально-технічного забезпечення силових структур нашої країни. Увагу багатьох учасників та гостей виставки привернули презентації новітніх вітчизняних розробок для армії. Серед яких легкий костюм для розмінування, укропський тактичний ніж «Іван Сірко», «Українська Антиватниківська Тушонка Особлива», сучасний рідкий коагулянт для нейтралізації домішок в умовно питній воді, система «Тактичне аудіовухо «Трембіта», безпілотний винищувач «Атілла», індивідуальна система охорони периметру та особового складу ІСОП та багато інших ноу-хау.
Численних прихильників на виставці мав і «Безпілотний літальний апарат «Spectator». Нагадаємо, що торік на фестивалі «Sіkorsky Challenge 2014», який пройшов у Київському політехнічному інституті, проект Романа Карнаушенка отримав матеріальне заохочення для подальшої роботи. За цей час уже створено дослідний передсерійний зразок, проведено льотні випробування і подано заявку на патент. Розробники дуже поспішають налагодити виробництво, адже щодня ЗМІ приносять інформацію про втрати особового складу через відсутність або неефективність оперативної розвідки, знищення розвідувальних літаків засобами протиповітряної оборони та великі витрати на проведення авіаційного моніторингу.
«Спостерігач», як скромно називають свою розробку політехніки, оснащено камерами для онлайн передачі відео та бортового запису. Безпілотник може проводити оперативну розвідку, контролювати об’єкти, виявляти засідки, визначати результати вогневого впливу своїх військ на об’єкти розвідки. А ще — його неможливо вразити засобами протиповітряної оборони і він має скромні експлуатаційні витрати.
Нещодавно безпілотник запущено в серійне виробництво на ВАТ «Меридіан імені С.П. Корольова». На його виготовлення отримали державний контракт. Перший в Україні! А виставка доводить, що й не останній. Бо в країні чимало винахідників, які нині з потрійним завзяттям узялися за розробки, яких потребує Вітчизна.