Ситуація по всій лінії фронту як і раніше оцінюється спостерігачами як стабільно важка. Учора в АПУ заявили про тенденцію до її загострення.
За оперативним даними групи «Інформаційний спротив», інтенсивність обстрілів з боку російсько-терористичних військ на Донбасі наростає. Вони продовжують використовувати заборонене Мінськими домовленостями важке озброєння й ведуть розвідку на низці ділянок: диверсійно-розвідувальні групи противника намагаються просочиться в тактичний тил українських сил АТО по суші, а з неба моніторять наші позиції безпілотниками.
Як далі розгортатимуться події в театрі воєнних дій, мабуть, знають лише головні його сценаристи в Кремлі й Генштабі ЗС РФ. Але те, що мілітарі-вистави триватимуть, — очевидно. Аналітики прогнозували різні варіанти: від розширення кордонів «ДНР» і «ЛНР», прокладання сухопутного коридору в окупований Крим до спроби захоплення наших територій до р. Дніпро. Так чи інакше, літо — найвдаліший час для наступу противника: по-перше, погода сприяє, по-друге, кадри підготовлені. Восени в російській армії почнеться ротація, і на підготовку новобранців-срочників буде потрібен час. Тому ситуація на сході нашої країни в цей літній час залишатиметься спекотною.
Уже зрозуміло, що Путін не дасть спокою Україні. А судячи з амбіцій «собирателя земель русского мира», не тільки її... Його стратегічна мета — повернути собі вже небратську республіку. А от тактика при цьому може бути досить комбінаторною.
За останній рік в Україні народилася й зміцніла в боях армія. І в російському Генштабі це добре розуміють. Особливо після червневих подій під Мар’їнкою. Тому, мабуть, акцент роблять на підривній роботі в тилу, тобто в наших містах і цілих регіонах. Вибухи, підпали, теракти, які розбурхують мирне життя, за задумом агресора мають залякати й деморалізувати українців. У нього в арсеналі є ще одна потужна гібридна зброя: посіяти смуту в рядах самих захисників, зіштовхнути їх лобами, спровокувати протистояння із владою. Підрив зсередини набагато дієвіший за відкриту агресію. Що наочно показали роки правління проросійських маріонеток — любителів золотих батонів і унітазів.
Те, що сталося в Мукачевому, роздулося й покотилося по країні, — ідеально вписується в плани Москви. Це на руку Кремлю ще й тому, що наші добровольчі батальйони на фронті, як кістка в горлі. Бійці того ж «Правого сектору» тримають низку важливих стратегічних точок на передовій. Російські стратеги мріють прибрати їх звідти за будь-яку ціну. Краще, звичайно, чужими руками.
Тим часом у Генштабі ЗСУ заявили, що в лавах Збройних Сил служать найкращі представники добровольчого руху. «На жаль, інші представники добровольчого руху не погодилися на пропозиції Міноборони й продовжують діяти всупереч українському законодавству», — вчасно проінформувала прес-служба Генштабу.