Нинішній пленарний тиждень є надзвичайно важливим, оскільки парламент упритул наблизиться до реалізації найважливішої реформи — реформи з децентралізації влади. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час учорашньої зустрічі із заступником Прем’єр-міністра, міністром закордонних справ Республіки Словенія Карлом Ер’явцем (на знімку).

В. Гройсман зазначив, що під час нинішнього пленарного тижня треба прийняти багато важливих рішень, а в умовах молодої демократії це не завжди просто, і повідомив, що й сьогодні Верховна Рада розглядала закони, які стосуються законодавчого забезпечення реформ.
Голова Верховної Ради подякував словенській стороні за проведення реабілітації і оздоровлення українських дітей із сімей «чорнобильців» і внутрішніх переселенців. Він також подякував Парламенту Словенії за ратифікацію Угоди про асоціацію Україна—ЄС.
Сторони обговорили зовнішні виклики, які виникли у зв’язку з російською агресією на сході України. «Це не просто агресія до України, це агресія до цивілізованого світу, — наголосив В. Гройсман. — Абсолютно очевидно, що всі проблеми ініційовані Російською Федерацією, і вони не хочуть виконувати мирні домовленості, а ми прагнемо миру».
Своєю чергою заступник Прем’єр-міністра, міністр закордонних справ Республіки Словенія зазначив, що невиконання Мінських угод російською стороною викликає занепокоєння. «Ми переживаємо, що ці домовленості не виконуються, зокрема, в частині застосування важкого озброєння і припинення вогню», — сказав він. Пан К. Ер’явець наголосив, що в такій ситуації представники ОБСЄ не завжди мають доступ до місць протистоянь, що спричиняє викривлений інформаційний фон цих подій.
Заступник Прем’єр-міністра також заявив, що його країна підтримує територіальну цілісність і суверенітет України. Він наголосив на підтримці спрощення візового режиму з країнами ЄС для українців, висловивши сподівання, що до кінця року Україна виконає всі необхідні для цього умови.
Серед здобутків України на шляху реформ пан К. Ер’явець зазначив здійснення реформи правоохоронних органів. Він зауважив, що проведення реформи з децентралізації є важким процесом, але Україні треба наполегливо працювати у цьому напрямі.
Сторони наголосили на важливості активізації двосторонньої співпраці, в тому числі в економічній сфері та на парламентському рівні.

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.