Голова Рівненської облради Михайло Кириллов направив Прем’єр-міністру Арсенію Яценюку офіційне звернення, в якому закликав втрутитися у критичну ситуацію із матеріально-технічним забезпеченням заготівлі компонентів крові та виробництвом її препаратів, оскільки запаси контейнерів для переливання крові на Рівненщині уже закінчилися.
Проблема забезпечення хворих переливанням крові та її похідними пов’язана з відсутністю централізованого забезпечення контейнерами для заготівлі та зберігання крові. М. Кириллов зазначає, що вона виникла внаслідок невчасної закупівлі в грудні 2014 року: поки оформлялися тендери, ціна на медичні товари значно зросла, тому річна заявка рівненських медичних закладів на контейнери та тест-системи була виконана лише на третину. Відтак життя породіль, важкохворих, травмованих, які потребують переливання крові, під загрозою. Поки що ситуацію рятує благодійний фонд, однак його фінансові можливості обмежені.
Вказуючи на критичність ситуації, М. Кириллов просить главу уряду особисто посприяти розв’язанню проблеми, а саме: пришвидшити закупівлю медичних товарів для закладів служби крові за кошти державного бюджету Міністерством охорони здоров’я України та розглянути можливість внесення змін до статті 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» щодо збільшення граничної вартості предмета закупівлі у зв’язку зі значним підвищенням вартості медичних товарів та виробів медичного призначення. Внесення таких змін дасть можливість закладам служби крові у критичних ситуаціях самостійно купувати контейнери для заготівлі й зберігання крові та діагностичні тест-системи, повідомляє прес-служба Рівненської обласної ради.