Віктор Бондар, «Відродження»:
— Ми часто говоримо про те, що маємо набувати європейських цінностей, але через такі події, як у Мукачевому, Європа тільки посилює з нами кордони. Нас починають сприймати як Сомалі, Сирію чи Лівію — країни, всередині яких гуляє зброя, процвітає бандитизм тощо. Ми бачимо, як «Правий сектор» будує блокпости під Києвом, зупиняє машини, перевіряє, хто їде. Ці люди на камеру говорять, що поставили собі за мету контролювати переміщення працівників МВС. У якій європейській країні таке можливо? Представники нашої депутатської групи вимагають заслухати звіт керівників силових органів і дати правову оцінку останнім подіям. Якщо «Правий сектор» — політична організація, вони мають займатися політикою, якщо це озброєне військове об’єднання, то мають бути на сході і воювати за незалежність країни. Але нині це, по суті, озброєна банда, яка не має ніякого стосунку до правоохоронних органів.
Максим Бурбак, «Народний фронт»:
— Мукачівська стрілянина, як прорваний нарив. Прем’єр правильно розпорядився звільнити вертикаль закарпатської митниці і провести розслідування фактів корупції. Парламенту необхідно ухвалити законопроекти, які продовжать реформу МВС. Наша урядова делегація цими днями перебуває в США, далі буде Канаді та Великобританії, переконуючи світ у інвестиційній привабливості нашої країни. Прем’єр Арсеній Яценюк мав зустріч із Президентом США Бараком Обамою та віце-президентом Джозефом Байденом, які підтримали курс наших реформ. Глава уряду закликає іноземців вкладати кошти в такі галузі, як сільське господарство, інфраструктура, енергетика. Водночас він наголосив на необхідності ухвалити урядові законопроекти, які вже включено до порядку денного, для продовження співпраці з МВФ.
Юрій Бойко, «Опозиційний блок»:
— Минулого тижня на засіданні контактної групи по Донбасу представник ОБСЄ Мартін Сайдик задекларував, що переговори пройшли конструктивно. Це дає надію на подальшу деескалацію, відведення озброєння та примирення. Опозиційний блок повністю підтримує ці заходи і вимагає розгляду в парламенті відповідних законів стосовно Мінських угод заради завершення конфлікту дипломатичним шляхом. Водночас стурбованість викликають події в Мукачевому. Не дочекавшись виразної реакції влади, вимагаємо створити ТСК для розслідування подій та контролю парламентом ситуації. Минуло 500 днів нової влади — це час нездійснених обіцянок громадянам і тотальної втрати їх заощаджень. Звіт про те, що люди почали більше доларів продавати, ніж купувати — це показник зубожіння. Обіцянки провести індексацію залишаються невиконаними. Замість того щоб розвивати реальний сектор, Кабмін у Вашингтоні проводить масштабну презентацію наших стратегічних підприємств для їх продажу за безцінь в умовах стагнації економіки.
Андрій Лозовий, Радикальна партія Олега Ляшка:
— Колеги-депутати, ви не аплодуватимете після мого виступу, бо боїтеся відповідальності за свої вчинки, за тих, кого делегуєте у виконавчу владу, за те, що ваші делегати в силових структурах не навели порядок за півтора року після Революції Гідності. Уже 154 дні Генпрокурором є Віктор Шокін, а корупція, як мала місце на всіх рівнях цього органу, так і залишилася. «Завдячуючи» цьому органу, досі не сидить жоден регіонал, жоден з убивць Майдану не покараний. Лідер «Опозиційного блоку» нарікає, що загострюється криміногенна ситуація, але це можливо саме завдяки тому, що регіональні недобитки відкупилися через Генпрокуратуру від відповідальності перед народом. Тільки дві парламентські фракції — наша та «Самопоміч» — поставили свої підписи за розгляд питання про відставку Шокіна, а всі інші бояться.
Єгор Соболєв, «Самопоміч»:
— Мукачеве сталося не само по собі. Ми, як влада, гальмуємо, і починається реальна контрреволюція. Це відчуває кожен у будь-якому містечку. Але повторювати 2005-й та 2010 роки не можна — країна цього не витримає. Усі переживаємо, коли бійці «Правого сектору» і Нацгвардії наставляють один на одного автомати, але розуміємо, чому це відбувається. Ми не згодні, щоб в судах і владі діяли люди Януковича, не згодні, щоб у прокуратурі і міліції продовжувалося все, що було при попередньому режимі. Маємо зробити простий і мудрий крок — поставити керувати правоохоронними структурами людей, які почнуть втілювати ідеали, які самі будуть ідеалами, за якими підуть люди.
Ігор Єремеєв, «Воля народу»:
— Події в Мукачевому — трагедія нашого народу. Коли йде війна, коли бійці ціною життя захищають країну від агресора, за тисячі кілометрів від лінії фронту озброєні до зубів люди на дорогих джипах, дехто й у військовій формі, вчиняють бандитський розбій. Можемо називати це як завгодно, але нічого не зміниться. Ніколи не бачив у своєму 23-му окрузі Волинської області, щоб хлопці з 51-ї бригади, які служили на фронті, ходили у військовій формі. У ній вони бачили, як гинуть товариші, як нищаться села і пропадає Україна. За які кошти фінансуються ці підрозділи? Хто дозволяє купувати цю форму? Чому два тижні тому в Лисичанську ми з’ясували, що розвідники мають один комплект військової форми на двох? Закликаємо до створення комісії, яка розслідуватиме обставини подій на західному кордоні, а в п’ятницю пропонуємо провести закрите засідання парламенту, щоб не було політичного шоу.
Юрій Луценко, Блок Петра Порошенка:
— Події в Мукачевому мали статися. Якщо не там, то в будь-якій іншій точці країни. Очевидно, прогнилі й корумповані адміністративна і силова системи вже не справляються із новими вимогами, а незаконні озброєні формування розосередилися на території всієї країни. Ми стали свідками того, як новоявлене озброєне бізнес-формування і стара, вкорінена на Закарпатті, мафія зіткнулися при перерозподілі ринку. Цей зал був правий, коли прийняв ключові зміни до закону про прокуратуру і закон про Національну поліцію, які дають можливість за лічені місяці перезавантажити керівництво та персонал цих двох правоохоронних структур. Тому закликаю вже сьогодні завершити процедури, які застопорили ці документи, і передати їх на підпис главі держави. А від Кабміну ми вимагаємо негайно призначити позапартійного, аполітичного, професійного керівника Національної поліції, й дати йому можливість формувати силову вертикаль.
Юлія Тимошенко, «Батьківщина»:
— Мукачеве нині — це не назва міста, а діагноз всій системі. Це прояв тотального злиття всіх силових структур з корупційними кланами та місцевими феодалами навколо кожної кримінальної проблеми, яка є в більшості регіонів країни. Бурштин — це те ж саме. Візьміть кожен регіон — побачите абсолютно ідентичну картину. Саме тому, не можна доручати розслідування цієї справи силовикам, бо їм немає довіри. Єдина надія — створити тимчасову слідчу комісію, яка об’єднає позафракційних, незабруднених у змові, та молодих авторитетних депутатів. Очолити її повинна людина незалежна від жодної політичної сили. До п’ятниці звіт комісії має бути на столі, а голови задіяних у справі керівників силових структур — полетіти.