Люди, які проживають безпосередньо на лінії зіткнення, не залишаються наодинці зі своїми проблемами. Офіцери групи цивільно-військового співробітництва (ЦВС) сектору «М» активно допомагають місцевим жителям і доводять, що держава про них не забула.

Зокрема, в населеному пункті Бердянське групою ЦВС було взяте шефство над одинадцятирічною дівчинкою-інвалідом. Офіцери групи порадували дитину різноманітними іграшками, солодощами, напоями тощо. Також до допомоги маленькій жительці Бердянського долучились волонтери. Вони забезпечили сім’ю засобами гігієни та продовольчими пайками.
Щоби привернути увагу до проблем містечка і його жителів, група запросила радника заступника міністра оборони України Наталю Водянову, представників ЗМІ і волонтерів. Військовослужбовці пояснили запрошеним основні проблеми та попросили про сприяння у їх вирішенні.
Під час візиту до Орловського разом із Благодійним фондом «ВІС ПАСЕМ» було передано гуманітарну допомогу, а саме — свіжий хліб, різні крупи, макаронні вироби, цукор, згущене молоко, м’ясні консерви. Найменших жителів Орловського офіцери порадували одягом та іграшками.
Також група ЦВС відвідала Центр дитячої реабілітації «Республіка Пілігрим». Реабілітаційному центру було передано гуманітарну допомогу. Не забули офіцери і про дітей, на них чекали іграшки та трикотажний одяг.
Не обійшлося без гуманітарних проблем і в населеному пункті Виноградне. Офіцери з’ясували, що в медичному пункті села відсутні медичні препарати для надання першої медичної допомоги населенню і, зокрема, дітям дошкільного віку. Також у дитячому садочку існувала потреба у наповненні ігрового майданчика піском. В найкоротший термін ці питання вдалося вирішити. До медичного закладу доставили медпрепарати. Офіцери групи власними зусиллями організували завантаження і доставку піску до дитячого садочка та вивантаження безпосередньо на ігровий майданчик.
Під час роботи у населеному пункті Чермалик офіцерами групи ЦВС сектору «М» було організовано зустріч із головою сільради, представниками органів місцевої влади для спілкування із місцевим населенням. Під час зустрічі фахівці групи надали консультативну й організаторську допомогу та визначили напрями своєї подальшої роботи в селищі. Під кінець було здійснено передачу гуманітарної допомоги: хлібобулочні вироби, крупи, макарони, питна бутильована вода, засоби особистої гігієни тощо. Та, за традицією, подарунки для маленьких українців.
Крім гуманітарної місії, групі цивільно-військового співробітництва сектору «М» доводиться ще й виконувати завдання з охорони та супроводу під час переміщення місцевого населення. Так, до групи ЦВС звернувся директор ТОВ «Здравница+» з проханням організувати безпечний переїзд дітей працівників металургійного комбінату «Азовсталь» та ПАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» до місць проведення літнього відпочинку в дитячі заклади оздоровлення «Райдужний» і «Сонячний», розташовані у населеному пункті Юр’ївка Першотравневого району Донецької області. Військовослужбовці поставилися до цього прохання  з особливою  відпо-відальністю, адже в час погіршення ситуації на фронті йшлося про життя і здоров’я найменших громадян України. Було чітко пропрацьовано час переміщення та маршрут руху. А наші офіцери гарантували безпеку, особисто супроводжуючи дітей до таборів відпочинку.
Переживаючи за дітей своїх працівників, з аналогічним проханням звернувся також директор державного підприємства «Маріупольський морський торговельний порт». Офіцери групи ЦВС сектору «М» і тут підставили плече допомоги і супроводили дітей на літній відпочинок у дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Юний моряк», розташований в Урзуфі Першотравневого району Донецької області.
Загалом на тритижневий відпочинок до зазначених дитячих таборів офіцерами цивільно-військового співробітництва було доставлено вісімсот дітей.
— Наші офіцери вкрай відповідально ставляться до вирішення навіть найменших проблем населення, яке проживає безпосередньо на лінії зіткнення чи на прилеглій території, — каже полковник Сергій Верещак, начальник групи ЦВС сектору «М». — Наприклад, був випадок, коли під час нашого візиту до населеного пункту Касьянівка ми завітали в місцеву школу. Оглянули будівлю, директор показав, як просувається ремонт у спортзалі і попросив допомогти з лінолеумом. За декілька днів ми привезли їм лінолеум. І дирекція школи, і учні були нам дуже вдячні за таку допомогу.
Поза увагою не повинно залишитись жодне звернення — від найглобальнішого до найменшого. Демонструючи людям, що держава Україна піклується про своїх громадян, проводячи роз’яснювальну роботу серед людей, ми здобуваємо дедалі більшу підтримку населення. А сепаратистські настрої суттєво зменшуються.

Фото надано автором.