У понеділок ввечері (за київським часом) у Вашингтоні відбулася Перша інвестиційна конференція Україна—США, на якій нашу державу представляв Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. За словами глави уряду, це «лише перший крок»: «Ми отримаємо більше, якщо робитимемо більше». «Ми обрали нелегкий, але правильний шлях — провести інколи болючі, але правильні реформи і збудувати базу для процвітаючого майбутнього України», — наголосив Арсеній Яценюк, виступаючи на конференції, участь у якій взяв віце-президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден, а спікерами та модераторами стали, зокрема, одні з найвідоміших світових інвесторів Джордж Сорос і Дейвід Рубенштейн. Загалом захід відвідали понад 150 представників найбільших американських компаній.
Акцент інвестиційної конференції було зроблено на таких галузях, як агробізнес, енергетика та енергоефективність, інфраструктура.
В попередньому номері «Голосу України» ми вже розповідали, що флагман ділових видань світу «Волл Стріт Джорнал» до цієї конференції опублікував статтю міністра аграрної політики України Олексія Павленка про потенціал нашої держави в цій сфері. Втім, організатори вирішили розширити коло пропозицій.
«Ми додали до порядку денного деякі інші галузі, які раніше не обговорювалися та були мало відомі. Це так звані сектори економіки, які побудовані на знаннях, і тут ми не говоримо тільки про ІТ аутсорсинг (передача субпідрядникам частини технологічних завдань у проекті. — Ред.). Це іноді набагато складніші сфери, такі як фармацевтика, інженерні послуги, авіа- та ракетобудування», — розповіла заступник міністра економічного розвитку й торгівлі — торговий представник України Наталія Микольська.
Водночас конференція стала не лише майданчиком для дискусії та реклами. «Нафтогаз» відзвітував про те, що його голова правління Андрій Коболєв підписав з представниками американської компанії Frontera Resources Corporatіon Меморандум про порозуміння, за яким сторони погодилися співпрацювати в сфері інвестування в розвідку й розробку нафти та газу в Україні, а також щодо реалізації проекту імпорту LNG (зрідженого природного газу) з потужностей американської компанії у Грузії. Підтверджені запаси компанії в Грузії становлять майже 300 млрд. куб. м. Меморандум набуває чинності з дати його підписання та діє протягом двох років.
Frontera Resources Corporatіon — міжнародна компанія, що займається розвідкою і видобутком газу та нафти, була заснована в 1996 році. Стратегія компанії полягає у пошуку перспектив з видобутку вуглеводнів на ринках країн Східної Європи, які належать до Чорноморського басейну.
Утім, як зазначили в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, детальніша робота з потенційними інвесторами проводитиметься уже після форуму. «Інвестор повинен багато разів зустрітися з майбутніми партнерами, переконатися, що політика країни в певній галузі не змінюється перед кожною зустріччю, познайомитися з керівним складом підприємства, урядом тощо», — вважає міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус. Він також додав, що найкращими та основними адвокатами України є інвестори, які вже працюють на нашому ринку. Саме вони повинні першими відчути суттєве покращення умов ведення бізнесу та запросити колег.

 

На знімку: у рамках робочого візиту до Вашингтона Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк зустрівся з Президентом Сполучених Штатів Америки Бараком Обамою та віце-президентом США Джозефом Байденом.

Фото з сайту http://www.kmu.gov.ua