Шість країн-посередників (США, Німеччина, Велика Британія, Франція, Китай і Росія) досягли угоди з Іраном стосовно обмеження ядерної програми країни в обмін на пом’якшення санкцій. Про це вчора повідомила верховний представник із питань зовнішньої політики та політики безпеки ЄС Федеріка Могеріні в своєму мікроблозі. «Переговори щодо Ірану завершені. В нас є угода», — написала вона. Цієї миті світова спільнота чекала від минулого вівторка, коли сплив перший кінцевий термін переговорів, який собі визначили сторони. А загалом переговори з іранської ядерної програми тривали 12 років.
Домовленість передбачає обмеження іранської ядерної програми на 10 років в обмін на поступове зняття з Тегерана економічних санкцій, передусім експорту нафти. Сторони домовилися, що ембарго ООН на постачання зброї до Ірану залишиться чинним упродовж 5 років. Заборона на постачання ракетної зброї і технологій — ще на 8 років. Також Тегеран погодився на можливість повернення знятих санкцій за 65 днів у випадку порушення угоди.
Нагадаємо, Іран був викритий у розробці ядерної програми ще в 2002 році. Як відомо, договір про нерозповсюдження ядерної зброї від 1968 року визнає лише п’ять ядерних держав — США, Франція, Великобританія, Росія і Китай. Однак таку зброю з часом дістали Індія, Пакистан, Північна Корея та Ізраїль. За підозри в розробці ядерних технологій на Іран було накладено санкції ООН, США і Євросоюзу. Активна фаза переговорів щодо ядерної програми велася у форматі «шістки» (США, Великобританія, Франція, Німеччина, Росія, Китай) плюс Іран з 2013 року.
Водночас, на думку експерта Інституту імені Пітерсона у Вашингтоні Гарі Гафбауера, що її цитує «Радіо Свобода», скасування санкцій на експорт нафти з Ірану може сприяти економічному розвитку не лише Ірану, а й сусідніх країн та матиме вплив на світові ціни на нафту. Г. Гафбауер передбачає, що після скасування санкцій з багатого на нафту Ірану ціни на цей енергоресурс можуть опуститися до 35 доларів за барель. За словами експерта, Іран спроможний за кілька місяців збільшити видобуток на півмільйона барелів на день. До слова, вже вчора на тлі повідомлень про домовленість з Іраном ціни на «чорне золото» поповзли донизу.

Позиція

Агресія Російської Федерації, поряд із джихадистами й хакерами, є однією з головних загроз Великобританії. Про це заявив прем’єр-міністр країни Девід КЕМЕРОН (на знімку), передає Бі-бі-сі. Тож основний ухил розвитку британської оборони, на думку прем’єра, має припасти на безпілотники і елітні збройні формування. Як зазначається, керівник британського казначейства Джордж Осборн минулого тижня підтвердив, що королівство збільшить військовий бюджет до 2% ВВП у відповідності з цілями і завданнями НАТО.