Учора прокуратура Румунії пред’явила прем’єр-міністрові країни Віктору Понті (на знімку) обвинувачення в ухилянні від сплати податків, відмиванні грошей і дачі завідомо неправдивих показань слідству в 2007-му і 2008-му роках, коли він працював юристом Соціал-демократичної партії.
Кримінальне розслідування попередньої діяльності Понти триває із червня. Правоохоронці вже спробували добитися від парламенту зняття з нього недоторканності. Але депутати від Соціал-демократичної партії, які становлять більшість у законодавчому органі країни, відмовилися позбавляти політика імунітету. Однак, як зазначають румунські ЗМІ, недоторканність не захищає депутатів і чиновників від кримінальної відповідальності за несплату податків і відмивання грошей, здобутих злочинним шляхом.
Прем’єр Румунії знову відхилив усі обвинувачення і пообіцяв тісно співпрацювати зі слідством. Але це не врятувало його від арешту всіх активів, вчиненого на настійну вимогу прокуратури. Випереджаючи офіційне повідомлення про пред’явлення обвинувачення, Віктор Понта в неділю звернувся з листом до соратників по Соціал-демократичній партії Румунії, у якому сповістив їх, що тимчасово добровільно відмовляється від посади її голови. «Виникла нова й особлива ситуація, на яку я повинен відреагувати. Антикорупційна прокуратура почала розслідування моєї колишньої діяльності. Щоб не нашкодити іміджу партії, я прийняв рішення відмовитися від посади доти, поки не доведу свою невинуватість», — написав він у листі, який з’явився у Фейсбуку.