Футбол. Матч за Суперкубок України. 14 липня.
«Динамо» (Київ) — «Шахтар» (Донецьк). 0:2. Голи: Срна, 90+2 (п), Бернард, 90+4.
«Динамо»: Шовковський, Віда, Сілва, Драгович, Антунеш, Сидорчук (Гармаш, 83), Рибалка, Велозу, Морозюк (Гусєв, 67), Ярмоленко, Мораес (Кравець, 78). Тренер — Сергій Ребров.
«Шахтар»: Каніболоцький, Срна, Кучер, Ракицький, Ісмаїлі, Степаненко, Фред (Коваленко, 87), Марлос (Дентіньо, 77), Тейшейра, Тайсон (Бернард, 64), Гладкий. Тренер — Мірча Луческу.
Вилучено Шовковського, 90 (фол останньої надії), Рибалку, 90+5 (два попередження).
Рефері — Анатолій Жабченко (Хмельницький).
Одеса. Стадіон «Чорноморець». 34 164 глядачі. 21 градус.
Це був гострий і драматичний поєдинок, у якому ніхто не збирався поступатися. Суперники продемонстрували характер. І завершився матч доволі особливо. Втім, про все по черзі.
Якщо бути об’єктивними, то половину першого тайму активнішим був «Шахтар». Він більше часу володів м’ячем, діяв агресивніше. Зрештою, створив кілька гострих моментів. Про два з них варто сказати окремо.
На 9-й хвилині «гірники» перехопили м’яч і провели дуже небезпечну атаку. Марлос зробив навіс, а Гладкий точно пробив головою під поперечину. Але досвідчений Шовковський зреагував і відвів небезпеку.
А вже через дев’ять хвилин біля воріт киян було ще небезпечніше. Тайсон у динамівському карному майданчику обіграв кількох суперників, вивів з гри Шовковського і прострелив. Марлос, котрий набігав, завдав потужного удару. Але не влучив у площину воріт із забійної позиції.
Другу половину тайму вже кияни йшли вперед і мали нагоди відзначитися. Та й після перерви «Динамо» намагалося загострити гру, продовжувало створювати моменти. І «Шахтар», треба віддати йому належне, скидати обертів не збирався. А продовжував гостро атакувати.
Та час спливав і, здавалося, що все йде до нульової нічиєї і післяматчевих пенальті. Однак розв’язка вийшла досить несподіваною. На останній хвилині основного часу «Шахтар» заробив пенальті. Шовковський кинувся в ноги Тейшейрі, котрий вискочив сам-на-сам, і бразилець упав.
Екс-нападник збірної України Андрій Воронін хоч і вважає, що пенальті був стовідсотковий, але червона картка воротареві досить сумнівна. Адже Шовковського, на думку Андрія, покарали двічі за одне порушення. Як наслідок (динамівці на цей момент провели всі заміни) — у ворота змушений був стати центральний оборонець Драгович.
«Шахтар» усьоме (вдруге поспіль) отримав Суперкубок. Нагородження команд відбувалося у якійсь по-сімейному теплій атмосфері. Попри невдачу, президент, тренери і гравці «Динамо» щиро привітали переможців. Слід сказати, що і на заповнених трибунах стадіону вболівальники «Шахтаря» і «Динамо» продемонстрували зразки єднання, приязні і дружніх стосунків.

 

Капітан переможців Даріо Срна (ліворуч) і новобранець команди 19-річний Віктор Коваленко з виграним призом.

Фото ФК «Шахтар».