Минуло кілька днів після давно небаченого струсу на азійських фондових ринках, які спочатку помірно відреагували на кризу в Греції, а потім — різко й бурхливо — на обвал котирувань у Китаї.

Нині ситуація вгамувалася. Токійська фондова біржа, починаючи з понеділка, показує сталий поступ. Учора, 15 липня, вона знову відкрилася зростанням котирувань. Індекс Nіkkeі, що відтворює ситуацію з акціями 225 провідних компаній Японії, за перші 15 хвилин роботи піднявся на 0,41 відсотка. Інший, більш широкий, індекс TOPІX — на 0,47. Nіkkeі ще з понеділка повернувся на «психологічну» позначку в 20 тисяч пунктів, з якої він скотився через проблеми на фінансових майданчиках Китаю, і вчора торгувався на рівні
20 468 пунктів. Єна з понеділка потрохи послаблюється, що вигідно японським інвесторам та експортерам.
Торги на фондових біржах Китаю останні дні «приходять до тями» на тлі суворих дій влади з наведення ладу. З кінця минулого тижня на обох фінансових майданчиках — Шанхайській та Шеньчженській фондових біржах — ситуація стабілізувалася. У минулі четвер і п’ятницю після того, як влада Китаю вжила безпрецедентних заходів, фондові ринки додали в ціні майже 10%. Цей фінансовий ривок став найбільшим від 2008 року. В понеділок зростання тривало: ключовий індекс Шанхайської фондової біржі Shanghaі Composіte збільшився на 2,39%, а індекс Шеньчженської біржі Shenzhen Component — на 4,78%.
Інші азійські ринки цього тижня теж зростали, реагуючи на Китай. Зокрема, південнокорейський індекс Korea Composіte Stock Prіce Іndex (KOSPІ) три дні зростав, а 14 липня втратив 0,1%. Зрозуміло, що «волатильність» (улюблене сьогодні слово) фінансових азійських ринків триватиме й надалі, їм знадобиться період відновлення, а владі Китаю час, аби усунути перекоси й закласти стабільнішу основу під розвиток.
Аналітики усього світу розмірковують над причинами та наслідками «фінансового струсу» на фондовому ринку Китаю, над ефективністю заходів щодо його стабілізації та ймовірних впливів на світову фінансову систему. Дехто стверджує, що з обвалу китайського ринку може розпочатися третій період світової кризи. Адже в Китаї почалося все не сьогодні. За останні 12 місяців на китайський ринок акцій вийшло майже 100 мільйонів приватних осіб. Причому 67% нових інвесторів не мали навіть середньої освіти. Для них «відкрилася» можливість «легкого заробітку»: біржова торгівля. При цьому варто зазначити, що значна частина коштів недосвідчених «гравців» на ринку акцій були кредитами. Хтось із аналітиків написав, що в такий спосіб» із гри професіоналів біржа перетворилася по суті на народне казино». В результаті китайський фондовий ринок за рік зріс майже в 4 рази, а загальна вартість торгуючих на ринку компаній перевалила за 10 трильйонів доларів.
Почалося і прикручування гайок. Спецслужби країни розслідують маніпуляції на фондових біржах, в нечесній грі підозрюється ціла низка компаній. Такими рішучими діями владі вдалося повернути ринок до зростання. Та чи остаточно? Експерти не поспішають висловлювати оптимізм.

Токіо.