Під стінами обласної ради у Львові продемонстрували нову військову техніку, яку виготовляє бронетанковий завод. До пам’ятника В’ячеславу Чорноволу підігнали два броньовики «Дозор». Один світлого кольору — це перший зразок, другий — темного. Поважні львів’яни оглядали їх з усіх сторін, залазили в кабіну, пробували посидіти у кріслах мотострільців.

— Другий надійніший, — каже крайовий отаман українського козацтва Всеволод Іськів, оглядаючи «Дозор». — Третій буде ще кращий. Конструктори прислухаються до порад військових. Звичайно, крісло кулеметника мало б крутитися, а воно закріплено в одному положенні.
— А звідки беруть броньовані листи? — допитується інженер Олександр Ворона. — З Польщі? Невже свій метал не можемо зварити?
— Можемо, — відповідає на запитання заступник генерального директора з виробництва державного концерну «Укроборонпром» Юрій Пащенко. — Потрібний метал варять у Маріуполі на підприємстві Ахметова. Виробник сам визначиться, який краще підходить.
Ми стоїмо біля другого «Дозору», в якому вже врахована більшість побажань військових.
— Ось тут димова завіса, — Юрій Пащенко розповідає про особливості львівського «Дозору». — При потребі водій може створити димовий заслін і спокійно відійти в тил. А тут, на дверцятах, ми встановили ще одну пластину. Про це нас попросили під час випробувань.
— А в разі вибуху міни? — запитуємо.
— Ми зробили все, щоб у таких випадках екіпаж залишився живим.
До розмови долучаються випадкові перехожі. Це вперше у центрі міста демонструють вироби місцевого танкового заводу.
Перед «Дозорами» дають прес-конференцію генеральний директор «Укроборонпрому» Роман Романов і голова ОДА Олег Синютка.
«Цю техніку ми передаємо до кінця літа в Збройні Сили для випробувань, — каже київський гість. — Потім почнеться серійне виробництво. Цифри не можемо назвати — таємниця. Головне, у нас хороша співпраця з Львівщиною. Ми привезли в регіон гроші, а це нові робочі місця. Це один з найбільш прогресивних регіонів України».
Олег Синютка теж не забарився з похвалою: «Завдяки новим замовленням бронетанковий завод завантажений на 100 відсотків. Деякі комплектуючі для «Дозорів» починаємо виготовляти в області. Переходимо до освоєння металообробки, що дуже важливо для виробництва».
Дізнаємося, що комплектуючі починає виробляти концерн «Електрон». А ось ці компактні й зручні крісла — теж львівські.
В «Укроборонпрому» налагодилася добра співпраця з львівськими підприємствами. А почалося все з підписання меморандуму з Львівською ОДА.
Бронетанковий завод має можливість для хорошої роботи, бо повністю отримує попередню оплату за замовлену техніку. Тут постійно не вистачає кваліфікованих робітників.
Для того щоб зварити корпус «Дозору», потрібно чотири дні, а на збирання кузова йде до місяця. Ціна однієї львівської бронемашини з німецьким двигуном — чотири мільйони гривень.
«Протягом останніх двох років «Укроборонпром» передав військовим 3800 одиниць модернізованої техніки, 2800 — відновленої. 55 виїзних бригад відновили в зоні АТО понад тисячу одиниць техніки», — підсумовує Роман Романов.
Оглядини закінчуються. Ми вмощуємося у крісла мотострільців і мчимо вулицями Львова на «Дозорі». Від бронемашини віє силою і надійністю.

Львів.

 

Бронемашина «Дозор» на вулиці Львова.

Фото Лани Борисової.