Зміни до Конституції в частині децентралізації влади сприятимуть розвитку демократії і громадянського суспільства, стануть водорозділом між радянським минулим і європейським майбутнім України.

На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час зустрічі із помічником Державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторією Нуланд.
«За невеликий проміжок часу ми напрацювали професійні зміни до Конституції, які отримали схвальну оцінку Венеціанської комісії і які необхідні для зміни системи влади з пострадянської на європейську», — зазначив керівник парламенту, підкресливши, що ці зміни є «максимально збалансованими».
«Конституційні зміни — водорозділ між радянським минулим і європейським майбутнім, і завтра — початок історичного періоду: голосування за внесення цього законопроекту до порядку денного», — сказав він.
Голова Верховної Ради поінформував, що у вівторок він мав розмову з Федеральним канцлером Федеративної Республіки Німеччина Ангелою Меркель та Президентом Французької Республіки Франсуа Олландом, зазначивши, що лідери Німеччини і Франції високо оцінили результати роботи Верховної Ради, акцентували увагу на важливості децентралізації влади в Україні і виконання Мінських угод у рамках конституційної реформи.
В. Гройсман також повідомив про важливі реформаторські рішення, що їх ухвалила Верховна Рада у вівторок і середу, і повідомив, що завтра планується розглянути низку законопроектів щодо співпраці з міжнародними фінансовими інституціями.
Своєю чергою помічник Державного секретаря США високо оцінила зусилля Верховної Ради та керівника парламенту на шляху законодавчого забезпечення реформ, зокрема, роботу над законо-проектом про внесення змін до Конституції України в частині децентралізації, зазначивши: «Вони тепер є реальністю».
Пані В. Нуланд назвала парламент «мотором, катапультою змін». «Ми пишаємося вашою наполегливою роботою і підтримуємо вас», — заявила вона.

Прес-служба Верховної Ради.

 

Володимир Гройсман.

 

Посол США Джеффрі Р. Пайєтт і Вікторія Нуланд.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.