Чи дасть хід Радбез ООН трибуналу щодо збитого «Боїнга»?

Чи можна ефективно використовувати механізми ООН для притягнення до відповідальності винуватців катастрофи малайзійського «Боїнга», під Донецьком, яка забрала 298 життів? Напередодні річниці цієї трагедії в штаб-квартирі всесвітньої організації вживали інтенсивних кроків для того, щоб дати позитивну відповідь на це питання. 
Однак чимало дипломатів і оглядачі вважають, що, незважаючи на досягнутий прогрес, спроби добитися таким шляхом справедливості для жертв і їхніх близьких можуть наразитися на непереборні перешкоди.
Шлях до вирішення цього питання лежить через Раду Безпеки, і саме до цього ключового органу ООН звернулися п’ять держав — Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди й Україна — з ініціативою заснувати незалежний міжнародний кримінальний трибунал. На думку цих країн, створення трибуналу слугуватиме ясним і чітким сигналом того, що світова спільнота не миритиметься з актами, які ставлять під загрозу цивільну авіацію і тим самим — мир і безпеку. У спільній заяві, опублікованій у понеділок на сайті Постійного представництва України при ООН, зазначалося: за-снований Радбезом трибунал сприятиме забезпеченню широкої міжнародної підтримки й максимальних можливостей міжнародного співробітництва, що необхідно для ефективного кримінального переслідування.
У коментарі для «Голосу України» постпред нашої країни в ООН Юрій Сергеєв наголосив, що в цьому контексті дуже важливо не забувати: резолюція 2166, ухвалена на четвертий день після катастрофи, цілком чітко заявила, що Рада Безпеки «вимагає» притягти до відповідальності осіб, винних у цьому інциденті, й вважає за необхідне «забезпечити всебічне співробітництво всіх держав у рамках зусиль зі встановлення відповідальних». «Саме з цією метою ми й звернулися до Ради Безпеки», — за-значив Сергеєв. «Ми вважаємо, що створення міжнародного трибуналу під егідою ООН буде цілком правильною і доречною реакцією всесвітньої організації на трагедію МH17. Адже цей інцидент і пов’язані з ним наслідки стосуються найважливіших питань безпеки цивільної авіації і зачіпають інтереси міжнародного співтовариства в цілому». Така позиція знаходить повну підтримку країн, чиї громадяни постраждали внаслідок катастрофи, включаючи члена Радбезу Малайзію, котра розповсюдила в Раді проект резолюції.
Проте, як відзначає американська преса, проект ризикує залишитися на папері. «Росія відкинула заклики створити міжнародний трибунал для судового переслідування осіб, підозрюваних у катастрофі рейсу MH17 в Україні», — повідомила в середу телекомпанія NBC, підкресливши, що Москва може скористатися правом вето в Раді Безпеки. В своєму репортажі телекомпанія Fox News резюмувала, що Росія «категорично виступає проти створення міжнародного трибуналу для судового переслідування осіб, відповідальних за катастрофу цивільного літака над Східною Україною минулого року — можливо, тому що винні проросійські повстанці».
Цікаво, що того самого дня тема причетності сепаратистів отримала додатковий імпульс завдяки CNN, яка опублікувала репортаж про висновки голландських слідчих. Посилаючись на джерела, які мали доступ до чернетки доповіді, телекомпанія повідомила, що фахівці знайшли свідчення, котрі підтверджують відповідальність бойовиків. Великі заголовки не забарилися: «Проросійські бойовики збили літак «Малайзійських авіаліній»: слідча доповідь», написала газета New York Daіly News. У свою чергу, повідомляючи про голландську доповідь, агентство UPІ нагадало, що Росія «відкинула» ініціативу п’яти постраждалих країн.
Хоч би як там було, дипломатичні зусилля зі створення міжнародного трибуналу нарощують темп. Офіційної інформації про те, коли відбудеться засідання Радбезу, поки що немає, однак дата 21 липня почала з’являтися в пресі.

Нью-Йорк.

 

17 червня 2014 року. Місце катастрофи «Боїнга» (Донецька область).

Фото Укрінформ/Xіnhua.