Черговий газовий конфлікт із самопроголошеною «владою» Криму назріває у Генічеському районі Херсонщини. Блакитне паливо для районного центру, сіл Стрілкове, Щасливцеве та Генгірка надходить з покладів Стрілковського газового родовища на шельфі Азовського моря. Обсяги його видобутку сягають 60 тисяч кубометрів на добу, але в теплий сезон район споживає тільки половину від цієї кількості. Надлишок закачували до сховищ на території Джанкойського району АРК, щоб використати його взимку, коли потреба у газі сягає 90 тисяч кубометрів. Та днями працівники фірми «Пласт», яка обслуговує газові свердловини, повідомили Генічеську райдержадміністрацію, що Крим відмовляє у користуванні тамтешніми сховищами.

— Жодних офіційних повідомлень з окупованого півострова нам про це не надходило — підтвердження чи спростування відмови у користуванні сховищами не маємо. Але готуємося до найгіршого: у разі неможливості ними скористатися без газу для обігріву можуть залишитися понад п’ять тисяч мешканців квартир та будинків на околиці райцентру, — каже перший заступник голови Генічеської райдержадміністрації Олексій Сищенко. —Тому розробляємо програму для зменшення споживання блакитного палива за рахунок переведення бюджетних закладів на використання твердопаливних котлів. Зокрема, у Генічеську на них переводимо чотири дитячі садки — відтепер у них завжди буде тепло незалежно від примх наших кримських сусідів.
У тому, що окупанти можуть перекрити вентиль за першої-ліпшої нагоди, більшість генічан не сумніваються. Адже торік путінські війська вже захоплювали газорозподільну станцію на Арабатці у Херсонській області, викравши звідти цінне обладнання. Потім, щоправда, вони відійшли на півострів, але ніхто не знає, що кремлівські верховоди можуть утнути наступного разу. Відтак, резервні джерела газопостачання сусідньому з півостровом району потрібні.
У Генічеському районі вже проводили кілька спільних нарад за участю представників фірми «Пласт», акціонерного товариства «Херсонгаз», НАК «Нафтогаз України». Дійшли висновку, що гарантію безперебійного постачання енергоносіїв може дати лише приєднання тутешніх мереж до єдиної газотранспортної системи на континенті. Для цього потрібно прокласти магістральний трубопровід завдовжки дев’яносто кілометрів — до села Червоний Чабан у Каланчацькому районі Херсонщини. Та це будівництво, за найскромнішими підрахунками, коштує 24 мільйони гривень. А таких грошей нині не можуть виділити ні держава, ні приватні інвестори.

Херсонська область.