Меморандум про співпрацю та взаємодію між Державною службою зайнятості, Фондом соціального захисту інвалідів, Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, Українським товариством глухих, Українським товариством сліпих та Всеукраїнською організацією інвалідів «Союз організацій інвалідів» було підписано 14 липня у прес-центрі Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ».

Уперше в Україні державні установи та громадські організації об’єднують зусилля для вирішення одного з найгостріших соціальних питань — безперешкодного працевлаштування та інтеграції інвалідів та учасників антитерористичної операції в суспільство. Разом розроблятимуть адаптовані під сучасні потреби програми та надаватимуть фінансову підтримку.
Цей меморандум передбачає надання комплексу соціальних послуг учасникам АТО та особам з інвалідністю. Серед них: здійснення інформаційно-консультаційних та профорієнтаційних заходів, щоб вибрати чи змінити професію; перенавчання; організація власної справи; сприяння у працевлаштуванні.
Зокрема, йдеться про підбір та професійне навчання службою зайнятості осіб з інвалідністю з подальшим їх працевлаштуванням на спеціальні робочі місця, створені за сприяння Фонду соціального захисту інвалідів.
Голова Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Артур Дерев’янко наголосив:
— Держава має від самого початку процесу залучення наших військовослужбовців до боротьби з агресором на сході і до моменту, коли боєць повертається із зони проведення АТО, дати йому можливість інтегруватися у суспільство, знайти себе і реабілітуватися після виконання бойових завдань.
Люди мають знати, що державою виділено гроші на професійну і соціальну адаптацію військовослужбовців. За перше півріччя до регіонів перераховано більше половини цих коштів. Їх повинні використати за призначенням!