На Луганщині з 294 тис. га ранніх зернових і зернобобових зібрано понад 100 тис. га. Фахівці стверджують, що врожайність пшениці в регіоні становить не більше 30 центнерів з гектара. Це менше, ніж збирали раніше, але такий показник зумовлений низкою причин. Передусім вплинула ціна на мінеральні добрива, а також їх відсутність. Сєверодонецький «Азот», на який аграрії покладали надії, так і не запрацював. Тому в ґрунт внесли тільки половину від необхідної кількості добрив, а це своєю чергою позначилося на врожайності і якості зерна. Не радувала й погода. Через відсутність опадів минулої осені сходи з’явилися пізно.

За словами директора департаменту агропромислового розвитку Луганської ВЦА Григорія Кравченка, для проведення весняно-польових робіт області не вистачало майже 300 млн. грн., і сільгоспвиробники дуже розраховували на допомогу держави.
— Однак жодна програма підтримки агропромислового комплексу поки що не працює,— констатує головний аграрій області. — Певні кошти ми очікували одержати від укладання договорів з форвардних закупівель в Аграрний фонд України. У попередні роки область була тут лідером — заготовляли від 96 до 104 тис. тонн. На жаль, ні минулого, ні цього року в Луганській області такого договору фонд не укладав. Аграріям довелося вишукувати свої резерви. Ми не раз просили офіційний Київ відновити в нашій області роботу Аграрного фонду, який відмовляється в нас працювати. Торік, наприклад, з окупованого Луганська не змогли вивезти майже 20 тис. тонн зерна й воно, по суті, було втрачено. У нас сьогодні єдиний покупець зерна — компанія «Нібулон». Виникає питання щодо цінової політики. Адже відомо: що більше покупців — то більша конкуренція, а це сприяє підвищенню вартості зерна. Сьогодні ціна на зерно пшениці становить в області від 2,9 до 3,1 тис. грн. за тонну.
Варто зазначити, що свої корективи в технологію збирання врожаю вносять воєнні дії. Наприклад, режимне підприємство в Лисичанську, яке приймає і переробляє зерно, зайняли військові, розмістивши тут свою техніку, а деякі засіяні поля знищені танками.

Луганська область.