Сьогоднішнє голосування засвідчило гарний потенціал для ухвалення змін до Конституції абсолютною більшістю українського парламенту. Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман під час брифінгу у четвер.

Глава парламенту зазначив, що голосування за законопроект про внесення змін до Конституції збіглося з 25-ю річницею ухвалення Декларації про державний суверенітет, та зауважив, що завдяки рішенню народних депутатів, «справжніх державників», 25 років тому було «закладено фундамент незалежної України» і наша держава відбулася.
«Я вірю в те, що сьогодні саме цей фундамент закладається, і ми робимо наступний крок — щодо розділу пострадянського, залежного, централізованого періоду і сучасного, якісного європейського майбутнього», — зазначив він.
«Це перший крок до ключової європейської реформи, коли владу буде повернуто на місця, повернуто Магдебурзьке право, люди впливатимуть на якість свого життя, отримають можливість реалізувати свої задуми, і держава їм не заважатиме», — наголосив 
В. Гройсман, додавши, що реформу децентралізації влади й місцевого самоврядування очікують на місцях, оскільки завдяки їй тиск держави на громадян та місцеву владу буде припинено.
Голова Верховної Ради зазначив, що передача повноважень на базовий рівень — рівень громади — дасть змогу зробити владу максимально ефективною, «без концентрації надповноважень», і забезпечити ефективний контроль з боку держави. Він акцентував, що зміни до Основного Закону збалансовані, повністю відповідають Європейській хартії місцевого самоврядування, кращим європейським практикам, «на цій реформі стоїть знак якості Венеціанської комісії».
В. Гройсман також наголосив, що у стінах парламенту «ми бачили абсолютну єдність Президента і Прем’єр-міністра щодо позиції з внесення змін до Конституції».
Голова Верховної Ради високо оцінив той факт, що зміни до Конституції підтримали 288 депутатів незалежно від їхньої належності до фракцій і груп. «Вважаю, що це справжня державницька позиція, — заявив він. — Ми бачили 288 голосів справжніх державників. Не просто політиків, а державних діячів, які взяли відповідальність за надзвичайно важливу реформу, яку, можливо, не всі сьогодні розуміють. Сьогоднішнє голосування довело: ми маємо дуже хороший потенціал для голосування абсолютною більшістю українського парламенту, і я б хотів, щоб ця більшість дорівнювала кількості народних депутатів, які перебувають у залі, — понад 400. Я вдячний усім і вірю в те, що незалежно від політичної належності всі будуть готові проголосувати і підтримати зміни, які принесуть Україні реальну владу людей, а не владу чиновників, політиків над людьми».
Водночас він висловив думку, що ті парламентарії, які сьогодні не підтримали цей законопроект, «мають можливість ще раз оцінити ці зміни, об’єктивно підійти до них», і глава парламенту робитиме все від нього залежне, щоб знайти порозуміння серед усіх політичних сил, усіх депутатів парламенту для того, щоб підтримати ці історичні зміни.
«Хочу запевнити і наголосити — це буде одна з найуспішніших реформ в Україні», — заявив В. Гройсман, додавши, що необхідно «зробити все належне, щоб ця реформа відбулася».
«Відбудеться ця реформа — відбудеться європейська Україна. Я іншого варіанта навіть не допускаю, — підсумував він. — Я мрію, що держава створить умови, коли кожен громадянин впливатиме на владу. Я готовий нести всю відповідальність за успіх цієї реформи, її результат».
Голова Верховної Ради також висловив сподівання, що Конституційний Суд надасть висновок щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади вимогам статей 157 і 158 Основного Закону наприкінці серпня цього року. А далі, сказав він, проводитимуться консультації щодо термінів подальшого розгляду законопроекту в парламенті.
В. Гройсман нагадав, що потрібно ще два голосування за законопроект. «Одне з них можливо теоретично провести в кінці серпня, друге — після 1 вересня, коли буде відкрито наступну сесію», — сказав Голова Верховної Ради.

Прес-служба Верховної Ради.