Президент України в середу ввечері представив активу Закарпаття нового голову облдержадміністрації генерала Геннадія Москаля й одразу повідомив про масштабні зміни в керівництві правоохоронних органів області: «Ми не залишимо закарпатців один на один з бандитами та корупціонерами». Тож цілком доречно, що до Ужгорода прибули Голова СБУ Василь Грицак та керівник МВС Арсен Аваков.

«Геннадій Москаль продемонстрував, що можна під кулями, під російськими артилерійськими обстрілами закривати контрабанду на Луганщині, можна наводити порядок, можна не допускати «бєспрєдєла» і мародерства та демонструвати, що є справжня українська влада — некорумпована, патріотична, головним завданням якої є допомагати людям», — сказав глава держави та додав, що саме тому новопризначений керівник Закарпаття і «має величезну повагу і шану».
Він також зазначив дві переваги нового очільника: повна незалежність від місцевих кланів і груп впливу та великий досвід, отриманий на фронтовій Луганщині. І нікому керівника не вдалося підкупити.
П. Порошенко далі говорив про надзвичайну спресованість подій у державі, коли дорога кожна година, коли на сході гинуть люди, коли парламент приймає найважливіші закони, коли весь світ згуртовується навколо України і «мені як Президенту довелося все кинути» і терміново їхати «гасити пожежу» й «брати одного з найкращих голів ОДА і привезти на Закарпаття», де в глибокому тилу намагалися запалити пожежу.
«Цей сценарій Кремля є очевидним. Свідомо чи сліпо беруть у ньому участь деякі наші патріоти — мені байдуже. Незалежно від їхньої мотивації, як гарант Конституції, прав та свобод громадян, я повинен розпеченим залізом випалити таке явище, як незаконні збройні формування», — підкреслив він та запевнив: нікому не буде дозволено розгулювати зі зброєю. «Ті, хто з гранатометами та кулеметами гатить у Закарпатті, — терористи і бандити. Від того, що вони почепили патріотичні шеврони й обгорнулися в український прапор, сутність їхня не міняється. А от вина стає ще тяжчою. Анархії та отаманщини в Україні не буде. Ми пройшли цей досвід у 1918—1919 роках на початку XX століття і загубили державу. Нині маємо все зробити, щоб Українську державу зберегти. Бо тоді перемогою Росії і втратою незалежності було зроблено дуже потужне щеплення українському народу, щоб він назавжди запам’ятав, що таке анархія», — сказав Президент. Він також сказав, що уважно вивчив досвід Балканських країн, де після конфлікту люди зі зброєю на вулицях, які не були співробітниками правоохоронних органів, вважалися терористами, і правоохоронці мали право реагувати. «Не виключаю, що найближчим часом внесу до парламенту цю законодавчу норму», — зауважив глава держави.
Оцінюючи ситуацію, П. Порошенко чітко сказав, що два клани ділять усе, в тому числі й контрабанду, та запевнив, що «владу бандитам ніколи не віддамо».
Президент також повідомив, що підпише указ про призначення начальником управління СБУ в Закарпатській області полковника Олега Воєводіна.
Виступ Голови СБУ Василя Грицака був короткий: у державі не буде ні приватних армій, ні озброєних бандитських формувань, ні розгулу псевдопатріотів, а «відверто злочинні дії «Правого сектору» на Закарпатті не мають нічого спільного з патріотами».
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що на Закарпатті «своєрідний внутрішній фронт», тому начальником міліції працюватиме Сергій Князєв — безстрашний полковник із Донецька, котрий під кулями цілий рік захищав Україну.
Після Ужгорода П. Порошенко поїхав до Мукачевого, де провів нараду з керівниками силових структур та правоохоронних органів і заявив про початок системної боротьби з правопорушеннями в області, зазначивши, що «система державного управління на Закарпатті повністю прогнила». Саме тому нова сильна потужна влада має сформувати «кулак законності» та вдарити ним бандитів, які сьогодні грабують народ України.
Президент підкреслив, що необхідно в короткі терміни налагодити ефективну спільну роботу митників, прикордонників, співробітників МВС, СБУ та прокуратури: «Тоді народ повірить, що наміри щодо рішучості в боротьбі з корупцією у нас реальні». Президент також повідомив, що планує провести консультації щодо ефективної боротьби з контрабандою з очільниками країн—сусідів України на західному кордоні.
Глава держави привернув увагу нового очільника області Геннадія Москаля до ще однієї проблеми — вирубки лісів, та повідомив про своє доручення розпочати фінансові перевірки експорту лісу.
П. Порошенко наголосив на важливості залучення інвестицій в економіку області. «Всі, хто матиме можливість і бажання чесно працювати, знайдуть у Закарпатті надійний захист і привабливий інвестиційний клімат», — сказав Президент, додавши, що буде знайдено кроки і з підтримки гірських районів. Це, безумовно, дало б новий поштовх розвитку Верховини і створенню таких необхідних нових робочих місць.

Закарпатська область.