Кремль усіма силами продовжує протидіяти створенню трибуналу ООН із розслідування катастрофи малайзійського літака на Донбасі. Так, днями в телефонній розмові з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте президент Росії Володимир Путін назвав таку ініціативу «передчасною» і «контрпродуктивною».

«Голос України» в попередньому номері розповідав про те, що до Ради Безпеки ООН з проханням створити міжнародний кримінальний трибунал для притягнення до відповідальності винних у катастрофі звернулися п’ять країн — Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди та Україна. Вчора їх підтримала й Великобританія в особі міністра закордонних справ Філіпа Хаммонда. «Правосуддя має восторжествувати для 298 невинних людей, що втратили життя. Це вимагає міжнародного трибуналу, підкріпленого резолюцією, обов’язковою для всіх держав-членів ООН, щоб притягнути до відповідальності винних», — сказав він. Натомість заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що зараз триває обговорення щодо вибору найкращого місця для здійснення розслідування, «але ще рано говорити про це».

Нагадаємо, рік тому, 17 липня, авіалайнер «Боїнг-777» авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий у небі над Донецькою областю. Загинули всі 298 людей, що були на борту. В Україні вчора згадували події річної давнини. До посольства Нідерландів прийшли народні депутати (у центрі — Юрій Луценко). Посол Королівства Нідерландів Кейс Кломпенхаувер (ліворуч) заявив, що його країна вдячна українському народу за співчуття у зв’язку з трагедією.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.