Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся з міністром закордонних справ і торгівлі Ірландії Чарлзом Фланаганом (на знімку).

За останні дні роботи у пленарному режимі парламент ухвалив низку важливих рішень щодо законодавчого забезпечення реформ. На цьому наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі в четвер з міністром закордонних справ і торгівлі Ірландії Чарлзом Фланаганом.
Серед них А. Парубій назвав закони, що регулюють роботу правоохоронної системи та проведення місцевих виборів. «А сьогодні годину тому ми розпочали наймасштабнішу реформу — зміни до Конституції в частині децентралізації», — сказав він.
А. Парубій зазначив, що реформи відбуваються не так швидко, як хотілося б, оскільки українцям «доводиться зі зброєю в руках захищати свою країну і здійснювати непрості реформи, тому підтримка, допомога і солідарність країн Європи і світу нам дуже потрібні і важливі».
«Конфлікт на сході України — це виклик Путіна всій світовій системі. Його плани значно більші, ніж просто окупація України, — наголосив А. Парубій. — Це глобальний виклик, який Путін кинув світові. Він не хоче допустити Україну до Євросоюзу і НАТО».
Сторони зачепили питання виконання Мінських домовленостей. А. Парубій наголосив, що Україна, на відміну від Російської Федерації, виконує свої зобов’язання. «Ми демонструємо світові, що маємо бажання мирним шляхом врегулювати конфлікт», — заявив він.
Сторони також обговорили питання запровадження безвізового режиму з країнами ЄС для громадян України. «Це є, в тому числі, й важливим психологічним чинником, сигналом для громадян України, що ми є частиною Європейської спільноти, — заявив Перший заступник Голови Верховної Ради. — У цьому питанні нам потрібні союзники, і нам важливо знати, що світ з нами і підтримує нас».
Своєю чергою пан Ч. Фланаган зазначив, що у його країні уважно стежать за роботою Верховної Ради. «Ми підтримуємо те, що відбувається в Україні в частині демократичних перетворень, реформування суспільства», — сказав він. Міністр закордонних справ і торгівлі зазначив, що «Україна твердо стала на шлях реформ, зокрема місцевого самоврядування і децентралізації».
Пан Ч. Фланаган наголосив, що Ірландія й далі продовжуватиме надавати допомогу в розв’язанні конфлікту на сході України. Він повідомив, що його країна, «хоч і не є найближчим сусідом України», провела кілька спеціальних парламентських дебатів і у 2014 році ухвалила резолюцію із засудженням агресії Росії щодо України та підтримкою її суверенітету і територіальної цілісності.
Щодо безвізового режиму міністр закордонних справ і торгівлі зауважив, що хоч Ірландія і не є членом Шенгенської угоди, його країна робитиме все для досягнення Україною цієї мети.
Міністр закордонних справ і торгівлі також високо оцінив ратифікацію 15 липня 2015 року Верховною Радою Конвенції про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та доходи від відчуження майна і Протоколу до неї і висловив сподівання, що «це матиме позитивні наслідки».
Сторони були одно-стайні в тому, що міжпарламентське співробітництво України та Ірландії буде міцним фундаментом для подальшого поступального розвитку двосторонніх взаємин.

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.