Штатну чисельність органів прокуратури скорочено на понад 3000 працівників. Відповідні накази після набрання 16 липня цього року чинності новим Законом «Про прокуратуру» підписав Генеральний прокурор Віктор Шокін. Отже, нині загальна штатна чисельність працівників органів прокуратури не перевищує 15 тисяч осіб, а до 1 січня 2018 року їхню кількість планується довести до 10 тисяч.

Зокрема, в структурі центрального апарату ліквідовано посади перших заступників керівників підрозділів, старших прокурорів відділів, старших помічників із особливих доручень, старших помічників та помічників як Генпрокурора, так і його заступників. У регіональних структурах зменшено кількість заступників прокурорів та ліквідовано посади старших прокурорів прокуратур, старших прокурорів відділів прокуратур.
Реорганізація регіональних прокуратур, яка триватиме з 20 липня по 15 грудня 2015 року, передбачає, що замість сьогоднішніх 639 районних, міських та міжрайонних прокуратур буде утворено 179 місцевих прокуратур та, відповідно, їхню чисельність буде скорочено з майже 8 тисяч до 5 тисяч працівників.
Заступник Генпрокурора України Давид Сакварелідзе під час брифінгу повідомив, що формування оновлених місцевих прокуратур відбуватиметься шляхом проведення чесного і прозорого конкурсного відбору. Він зазначив, що вже оголошено конкурс на майже 700 вакансій на посади керівників та заступників місцевих прокуратур. До того ж участь у конкурсі також зможуть узяти претенденти, котрі ніколи не працювали в цій системі. «Ми закликаємо всіх, хто має сили і бажання стати частиною змін, активно брати участь у конкурсі», — сказав заступник Генпрокурора та повідомив, що прийом документів триватиме з 20 липня по 
2 серпня 2015 року.

ДО РЕЧІ

Генпрокурор Віктор Шокін звільнив з органів прокуратури із позбавленням класних чинів першого заступника начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Володимира Шапакіна та заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця. Нагадаємо, що після затримання 5 липня їм було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України, санкція якої передбачає безальтернативне позбавлення волі від 8 до 12 років з позбавленням права займати посади, спеціальною конфіскацією та конфіскацією майна.