Відбулося засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування обставин конфлікту в Закарпатській області, на якому народні депутати заслухали представників МВС, СБУ, Генпрокуратури, Державної прикордонної служби щодо трагічних подій у Мукачевому.
Народний депутат Ігор Мосійчук повідомив, що перший конфлікт у Мукачевому за участю представників «Правого сектору», міліції та представників кримінального угруповання відбувся ще сьомого липня цього року. «Того дня працівники міліції зупинили групу «Правого сектору» і в перепалці погрожували їх ліквідувати, а коли виникла необхідність, викликали на підмогу групу Михайла Ланьо», — розповів він. За словами парламентарія, про цей факт повідомив представник СБУ, начальник штабу Антитерористичного центру. Щоправда, представники силовиків заявили, що їм про це невідомо.
Заступник Генерального прокурора Юрій Столярчук повідомив, що співробітники прокуратури відкрили три кримінальні провадження у зв’язку з подіями 11 липня в Мукачевому. Перше передбачає кримінальну відповідальність за статтями щодо створення злочинної організації, а також скоєння теракту. Друге стосується дій правоохоронців, які відкрили вогонь на ураження. Третє провадження було відкрито після заяв багатьох народних депутатів про начебто незаконні дії правоохоронців. Тепер ці три справи мають об’єднати в одну. За словами Ю. Столярчука, нині слідчі з’ясовують причетність членів місцевого осередку «Правого сектору» до подій у Мукачевому.
Під час засідання комісії також наголошувалося, що досі відсутні кримінальні провадження стосовно іншої сторони конфлікту. За фактами можливої причетності до подій у Мукачевому осіб з оточення народного депутата Михайла Ланьо нині ще проводиться дослідча перевірка.
Начальник штабу Антитерористичного центру СБУ Геннадій Кузнєцов розповів, що на місці інциденту виявлено зброю, схожу на нарізну. Експертиза має визначити що це таке. «Зброя була вилучена не тільки у «Правого сектору» — нині також проводяться слідчі дії щодо інших учасників конфлікту. На сьогодні вся зброя, яка вилучена, є предметом слідства», — зазначив він.
Перший заступник голови Держприкордонслужби Василь Серватюк підтвердив інформацію про те, що народний депутат Михайло Ланьо збирався покинути територію України, але заперечив те, що прикордонники заборонили йому виїзд. «На пункті пропуску «Тиса» була проведена перевірка документів ідентифікації особи. Парламентарій передумав і повернувся назад на територію України», — сказав він.
У зв’язку з цим секретар ТСК, народний депутат Валерій Пацкан заявив, що Генеральна прокуратура і прикордонники мають забезпечити невиїзд з України усіх причетних до конфлікту в Мукачевому. Разом з тим, зазначив він, у правоохоронних органів немає підстав затримувати будь-яку людину, в тому числі народного депутата Михайла Ланьо доти, доки вона не стане фігурантом кримінального провадження і їй не буде повідомлено про підозру. «Сесія Верховної Ради не закрилась, тому в разі потреби народні депутати зможуть зібратися у сесійній залі», — сказав В. Пацкан.

До речі

Під час вихідних члени ТСК працювали на Закарпатті. Як повідомив на своїй сторінці у Фейсбук народний депутат Ігор Мосійчук, парламентарії готові без зброї вирушити до бійців «Правого сектору», вивести їх з лісу та супроводжувати до літака і в Київ до будівлі СБУ.
«Зараз є величезна загроза життю заблокованих у лісі бійців. Вважаю найголовнішим врятувати життя бійців «Правого сектору» Закарпаття, оскільки, на думку членів комісії, є занадто багато сторін, зацікавлених у їхній ліквідації. Кожен член ТСК, присутній нині на Закарпатті, готовий гарантувати заблокованим в горах бійцям «Правого сектору» безпеку, збереження життя і справедливе розслідування, яке контролюватиме український парламент через слідчу комісію.