У Кременчуці, на Полтавщині, суд зобов’язав міськвиконком демонтувати скульптурну композицію із зображенням убитого міського голови Олега Бабаєва (на знімку). Суддя Автозаводського районного суду Жанна Кривич задовольнила позов депутата місцевої райради Оксани Піддубної.

Того ж дня ввечері біля пам’ятника зібралося кількасот кременчужан. Громадські активісти готові захищати монумент власними «грудьми та спинами». А заступник міського голови Віталій Малецький запевняє, що міськ-виконком неодмінно подасть апеляцію на цей судовий вердикт.
Нагадаємо, що міського голову Кременчука, народного депутата шостого скликання Олега Бабаєва застрелили 26 липня минулого року (у Кобеляцькому районному суді досі слухають справу за звинуваченням чотирьох підозрюваних, яких прокуратура вважає замовником, організатором і виконавцями злочину). Через півроку у перейменованому на його честь сквері за кошти друзів встановили пам’ятник загиблому. Хоча норми закону передбачають можливість такого увічнення не раніш як через 10 років. Не вписуються в офіційні канони й «багаторазова» меморіалізація (у Кременчуці на честь загиблого назвали сквер, стадіон, а також спорудили стелу з тематичним малюнком), відсутність громадських слухань тощо.
Ці та інші порушення дали підстави для рішення суду, чим і скористалася позивачка. Оксана Піддубна — колишня представниця партії «Батьківщина», під прапорами якої у 2010 році на виборах перемагала команда Олега Бабаєва, нині позиціонує себе як незалежна поборниця справедливості й у інших суперечках із владою та правоохоронцями.
Зрештою, розгорнута довкола пам’ятника «війна» — це відлуння передвиборної битви за крісло наступника Олега Бабаєва. У ній пересварилися між собою навіть його вчорашні близькі соратники.

Полтавська область.

Фото автора.