У понеділок у Греції набули чинності зміни зі сплати ПДВ на низку товарів і послуг, що передбачено реформами, необхідними для одержання третього пакета фінансової допомоги від кредиторів. 

Переважно вони стосуються туризму й торгівлі. Відтепер проживання в готелях і харчування в ресторанах стане дорожчим, що вдарить по кишені відпочивальників. Самим грекам доведеться за вищою ціною купувати харчові продукти. Лише на шість основних товарів продовольчої групи: кисле й свіже молоко, бринза, макарони, соняшникова олія та вершкове масло ПДВ залишається на попередньому 13-відсотковому рівні. На решту податок підвищився до 23 відсотків.
Здійснюватиме нав’язані кредиторами реформи в Греції оновлений уряд. Алексіс Ципрас звільнив десять міністрів, які голосували проти третього пакета фінансової допомоги від європейців. Основний тягар реформ ляже на нового міністра енергетики Паноса Скурлетіса, якому доручено займатися приватизацією і веденням переговорів із Росією про співробітництво в нафтогазовій сфері.
Проте грецькі ЗМІ зазначають, що, попри складну ситуацію в країні, Ципрасу вдалося зберегти ядро правлячої партії СІРІЗА, і вона не зовсім втратила довіру народу. Якби парламентські вибори проводилися зараз, то 42,5 відсотка виборців знову б віддали їй свої голоси.
У понеділок, після тритижневих фінансових канікул, почали працювати банки. Тепер грекам не треба щодня ходити до банкоматів, щоб зняти 60 євро (такий був добовий ліміт). За тиждень кожен громадянин може за один раз одержати 420 євро. Як повідомила грецька газета Kathіmerіnі, за час простою банків тільки сфера роздрібної торгівлі Греції зазнала збитків у розмірі 600 млн. євро, при цьому найсильніший удар припав на сектор товарів легкої промисловості. Експортери недолічили 240 млн. євро. Загальні збитки від «банківської відпустки» оцінюють у 3 мільярди євро.
Але всі сподіваються, що відтепер таких катаклізмів у країні не буде. Однак за це грекам і туристам доведеться платити більше, ніж за колишнього уряду Антоніса Самараса.