У зоні бойових дій на сході України зберігається стабільно напружена ситуація. Російсько-терористичні угруповання продовжують обстрілювати наші позиції й мирні населені пункти із забороненої Мінськими домовленостями зброї. Після прибуття декількох путінських «гумконвоїв» на тимчасово окуповану територію Донбасу обстановка там помітно загострилася. Судячи зі скупчення ворожих сил на лінії розмежування, тактичних маневрів супротивника й концентрації російських мілітаріресурсів на українських рубежах, загроза наступу гібридів зберігається.
Минулими вихідними Спільний центр з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) на Донбасі звернувся до ОБСЄ з проханням вжити всіх можливих заходів, щоб припинити ескалацію війни на сході України. За словами представника української сторони в СЦКК Андрія Тарана, це рішення було ухвалено через обстріл Донецька й погрози бойовиків знищити Авдіївку разом з місцевим коксохімічним комбінатом. Мовляв, терористи самі обстрілюють підконтрольні їм населені пункти, а потім звинувачують у цьому українських військових.
Попри хронічне порушення угод, підписаних у Мінську, і офіційний Київ, і лідери так званих новопроголошених республік вважають їх єдино прийнятним варіантом вирішення воєнного конфлікту. У той час, як Україна фактично в односторонньому порядку і з випередженням графіка прагне виконати всі пункти мирного плану (хоча деякі з них і викликають бурхливу дискусію в політикумі й соціумі), по той бік фронту Мінські домовленості трактують по-своєму. Так, лідер «ДНР» Захарченко розглядає їх як інструмент для повного захоплення Донецької й Луганської областей. «Це єдина можливість, коли ми можемо забрати свої тимчасово окуповані супротивником землі без значного кровопролиття», — сказав він, передають «Новини Донбасу».
Заручниками Мінська-2 залишаються наші бійці на передовій. «Уже тиждень на вогневих рубежах Авдіївка—Піски—Водяне. Щовечора наші позиції починають сильно й різко обстрілювати. Ми висуваємося, розвертаємося, одержуємо ціль і чекаємо дозволу на вогонь із Києва. Поки чекаємо, сепари різко припиняють вогонь, і стріляти в тишу нам уже не дають.
...Просто перед обстрілом і під час обстрілу сепари нам надсилали СМС. Розвідка в них працює відмінно. Вони обстрілювали наше поле. Стріляти у відповідь не дали. Солдати обурюються, усі хочуть або воювати, або додому. Ми мало стріляємо, навички сирі, втрачаються дуже швидко. Дані розвідки нам не дають. Військові чекають дозволу з Києва на відповідь, тому що контрбатарейний вогонь вести не можна...» Це повідомлення командира одного з українських артпідрозділів оприлюднено на сайті Цензор.НЕТ.
А на сьогодні в столиці Білорусі анонсовано чергове засідання Тристоронньої контактної групи, у якому візьме участь керівник ОБСЄ Івіца Дачич.