Щороку у Зарваниці на Тернопільщині, де являлася Богоматір, відбуваються всеукраїнські прощі. Та ніколи вони ще не були такими багатолюдними, як цьогоріч. Об’єднала вірян з різних областей України та з-за кордону пекуча тема: мир і спокій у нашій державі.

Добрим знаком назвали прочани і появу в небі над парафіяльним храмом, де зберігається чудотворна ікона Божої Матері, білої лелеки. Віряни розцінили це як надію на мир у нашому спільному домі.
Понад 120 тисяч вірян, більш як 300 священиків з різних країн, представники влади, народні депутати взяли участь в Архієрейській Божественній літургії, ході зі свічками. Учасників прощі привітав Президент України Петро Порошенко.
Отець і глава УГКЦ блаженніший Святослав Шевчук у своїй проповіді закликав не лише молитися за упокій душ загиблих захисників Вітчизни, а й відвідувати поранених, щоб вони не залишалися наодинці зі своїм болем. Він також ознайомився з картинами учасників всеукраїнського живописного пленеру «Тобі, Богородице! Зарваниця-2015». Частину коштів від їх продажу художники перерахують на потреби учасників АТО, кілька десятків картин започаткують музей духовного малярства у Зарваниці.

Тернопільська область.

 

Матері загиблих воїнів АТО біля каплиці Юрія Побідоносця.

Фото Ігоря КРОЧАКА.