Як бути з тимчасово непідконтрольними територіями Донецької й Луганської областей в умовах так званого перемир’я? Про це останнім часом говорять чимало експертів. Формально ці райони залишаються частиною України, але в реальності відділені блокпостами, системою перепусток та лінією розмежування. Що далі? Експерти Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з деякими іншими аналітичними центрами напрацювали низку сценаріїв, які презентували під час публічних дебатів. 

На думку експертів, є чотири альтернативи співіснування України з окупованими територіями: повна ізоляція; часткова ізоляція з «послабленнями» для жителів регіону; часткова ізоляція з «гнучкою» політикою для громадян і можливістю підтримувати економічні та торговельні зв’язки; «м’яка» реінтеграція окупованих територій Донбасу, що передбачає налагодження політичної та економічної взаємодії з сепаратистськими територіями через контакти з лідерами «ДНР/ЛНР» та їхніми кураторами з Росії.
Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко вважає сценарій повної ізоляції нереалістичним: «Спробувати можна, і вже пробують, але це не спрацює. Навіть якщо буде офіційне рішення щодо цього. Замість повної ізоляції буде «сіра» і «чорна» контрабанда». За словами політолога, чистих сценаріїв не може бути. «Ми коливатимемося залежно від ситуації — між частковою ізоляцією і гнучкою ізоляцією. Посиляться військові дії — буде більш жорсткий контроль, зменшаться — буде контроль, але слабший».
Координатор проекту «Сильні громади Донеччини» Валентин Краснопьоров висловився за ізоляцію окупованих територій, але з дотриманням двох умов. «По-перше, Україна створює максимальні умови для людей, які хочуть звідти повернутися. Якщо людина розуміє, що не може там вижити, то вона приїжджає на контрольовану українською владою територію, а влада створює умови, щоб вона могла тут жити. Це людяно. По-друге, Україна ставить конкретні умови — ви не маєте їжі внаслідок ізоляції? Пропускайте український гуманітарний конвой із українською символікою. Вони ж не хочуть його приймати, вони всі впевнені, що їх годує Ахметов. А Україна повністю стерлася в гуманітарному питанні».
Водночас, наголосив під час публічних дебатів експерт благодійного фонду «Майдан закордонних справ» Юрій Смілянський, повної ізоляції все одно не вийде, бо треба буде створити «вузли обміну» вздовж всієї лінії розмежування, в яких «вибудовуватиметься комунікація» з жителями непідконтрольних територій. Тому надалі можливе поступове відкриття і збільшення ресурсного, сировинного та товарних потоків на окуповані території. Відтак, на думку економічного експерта, можлива реалізація сценарію від ізоляції до реінтеграції. Юрій Смілянський повторив тезу про те, що українська влада не дає чітких сигналів Заходу: «Як можуть поєднуватися звернення з проханнями та вимогами про посилення санкцій проти Російської Федерації і продовження ведення економічних відносин з країною-агресором і окупованими територіями?»
Правозахисники зазначають, що жоден із чотирьох варіантів розвитку подій не є ідеальним. «Немає гарного сценарію й з точки зору реалізації прав людини, — сказала правозахисниця «Центру Громадянських Свобод» Марія Томак. — Починаючи від сценарію повної ізоляції, коли йдеться про те, що ми взагалі не можемо ніяким чином допомогти нашим громадянам, які перебувають на окупованій територій, і завершуючи четвертим сценарієм, який, як ми вже бачимо, є більш реалістичним». Попри теоретичні переваги цього сценарію для прав людини, насправді він дуже небезпечний, бо в такому разі йдеться про повзучу окупацію, яка фактично заморожує конфлікт, вважає правозахисниця. Найкраща ж «агітація» за Україну, на думку експертів, — економічний розвиток визволених територій.