Учора в Мінську перед початком роботи Тристоронньої контактної групи за участі голови ОБСЄ Івіца Дачича, який прагне «заохотити процес політичного врегулювання ситуації на сході України», в закритому режимі відбулися засідання робочих груп, повідомила прес-служба МЗС Білорусі. Напередодні заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг повідомив, що на самій зустрічі контактної групи має розглядатися питання про припинення вогню на Донбасі. На момент, коли верстався номер, Тристороння контактна група почала свою роботу.
Напередодні засідання в Мінську Тристоронньої контактної групи щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі Президент України Петро Порошенко провів нараду з її представниками від української сторони.
Глава держави доручив аргументовано роз’яснювати суть заходів, які нині вживає Київ. Зокрема, початок процесу внесення змін до Конституції щодо децентралізації. Ці конституційні зміни, а також закон про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, повідомляє офіційний сайт Президента.
Гарант зазначив, що подальше результативне обговорення питань організації місцевих виборів в окремих районах Донецької й Луганської областей можливе лише після того, як буде чітка заява про відмову від намірів проводити псевдовибори 18 жовтня й 1 листопада. Президент нагадав, що торік проведення фейкових виборів 2 листопада фактично зірвало виконання Мінських домовленостей.
Порошенко повідомив про своє доручення прискорити відкриття гуманітарно-логістичних центрів, за що нині відповідають очільники обласних державних адміністрацій, у яких буде передбачено функціонування мобільних банківських установ і де люди зможуть купити їжу й ліки за цінами нижчими, ніж на окупованих територіях.
У роботі підгрупи з гуманітарних питань Президент відзначив, що першим пріоритетом залишається негайне звільнення всіх заручників. А також важливо розблокувати українську й міжнародну гуманітарну допомогу. Мовляв, уся гуманітарна допомога має надходити винятково через контрольовані Україною ділянки кордону з повним митним оформленням.
Президент також відзначив доцільність залучення представників провідних міжнародних організацій до роботи мобільних груп з контролю гуманітарних вантажів, щоб не допустити криміналізації цих товарних потоків.
Глава держави звернув увагу на погіршення ситуації безпеки за останні дні в результаті підвищення інтенсивності обстрілів, провокацій з боку незаконних збройних формувань так званих «ДНР» і «ЛНР». Актуальним є питання про створення окремої, п’ятої, підгрупи в рамках Тристоронньої контактної групи з питань українсько-російського кордону.