Тернопіль став третім містом в Україні (після Києва та Львова), на вулицях якого з’явився електромобіль. На співпрацю з міською радою пішла компанія «Шутер-Україна», надавши в оренду новий екоавтомобіль марки «Рено». Він нестиме службу в управлінні житлово-комунального господарства і популяризуватиме новий вид екологічно чистого транспорту.

— Це продовження лінії екології в місті, — зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал. — Ми всіляко розвиваємо електротранспорт: будуємо нові тролейбусні лінії, закуповуємо тролейбуси, а тепер пропагуватимемо ще й екологічно чисті й економічно вигідні електромобілі.
Зовні електромобіль нічим не відрізняється від звичайних машин, однак той, хто сів за кермо, відзначає плавність руху, безшумність двигуна тощо. Однієї зарядки електроенергією вистачає на 110—120 км пробігу, а це удесятеро дешевше, ніж заправляти авто бензином. У майбутньому місто планує закупити кілька таких машин.
— Нині майже 80 відсотків усіх викидів в області — від бензинових та дизельних транспортних засобів, — констатує директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Орест Сінгалевич. — На жаль, на наших дорогах переважає автомобільний секонд-хенд з Європи, а це також негативно позначається на довкіллі. За електромобілями ж — майбутнє.
До слова, торік в Україні було лише десять точок заряджання електромобілів, нині — майже півсотні.

Тернопільська область.

 

На знімку: Орест Сінгалевич (ліворуч) та Сергій Надал оглядають перший в області електромобіль.

Фото автора.