На межі голодного бунту опинилися понад п’ятдесят лікарів та медсестер Таврійська — міста-супутника Нової Каховки на Херсонщині. Вони вже чотири місяці не отримують заробітної плати. При цьому у самій Новій Каховці з медиками розраховуються справно. І навіть вчасно індексують оклади. Чому так? 

Бо півсотні з лишком лікарів та медсестер, про яких ідеться, мають нещастя працювати у відокремленому поліклінічному відділенні лікарні залізничної станції «Херсон». Ще на початку нинішнього року Укрзалізниця припинила її фінансування, а бюджетні призначення Міністерство охорони здоров’я України мало розподілити між органами місцевого самоврядування Херсона, Нової Каховки й Снігурівки на Миколаївщині, де розташовані підрозділи цього закладу. Та якщо в інших двох містах, хоч зі скрипом, але домовилися про отримання й перерахування субвенцій з державної скарбниці, то в Новій Каховці зробити це досі не спромоглися.
«Мої підлеглі у боргах по вуха. В декого за несплату комунальних послуг уже й світло та газ відключили. У самій поліклініці електроенергію через борги місяць не подавали. Привіз з дому власний генератор і включав його, коли треба було забезпечити роботу лабораторії чи стерилізувати медичний інструментарій в автоклавах. Погасити борг за світло вдалося тільки за допомогою спонсорів. Люди у відчаї — вони готові вдатися до акцій протесту», — каже завідувач поліклінічного відділення лікарні залізничної станції «Херсон» Володимир Лопачук.
У самій залізничній лікарні визнають, що всі інші способи вплинути на ситуацію вичерпані. Головний лікар Анатолій Донич розповів, що неодноразово звертався і до Мінздраву, і до керівництва Новокаховської міськради, та фінансування відділення у Таврійську досі не відновилося. А гроші на це потрібні чималі — 1,8 мільйона гривень тільки на нинішній рік.
— До комунальної власності «залізничну» поліклініку у Таврійську досі не передали. Однак ми готові фінансувати її з уже отриманих держбюджетних субвенцій. Та державні нормативи визначають, що обсяги цього фінансування обчислюються, виходячи з кількості пацієнтів, а не тих сум, які виділяли лікарням раніше. Тому максимум, що міський бюджет повинен виділити на утримання поліклініки протягом усього 2015-го, це рівно 517 тисяч гривень. З них 450 тисяч ми надали ще на початку року, а залишок у сумі 67 тисяч гривень профінансували згідно з останньою сесією міськради, — зазначає міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко. — Слід було б взяти досвід Тернопільської області, де таку саму залізничну лікарню спершу прийняли на баланс регіону. А згодом облрада передала її підрозділи у власність територіальних громад на місцях. Тепер вони фінансуються у рівних частках і обласною, і місцевими радами.

Херсонська область.

Факт

Поліклінічне відділення лікарні обслуговує 4,5 тисячі з 10 тисяч жителів міста Таврійськ.