Про це заявив на учорашньому брифінгу в Києві міністр освіти Сергій Квіт. За його словами, МОН сприяло евакуації 16 університетів з окупованої території Донбасу. Більшість з них перебазувалися в межах Донеччини та Луганщини — до своїх структурних підрозділів, розташованих у підконтрольних Україні районах.

«Якщо хтось заявляє у Донецьку, що він користується ліцензією, це неправда... Ті люди, які кажуть, що вони проводять навчальний процес, не мають ані ліцензій, ані акредитації», — наголосив Сергій Квіт. Україна не визнає видані у так званих «ДНР» і «ЛНР» документи про закінчення середньої чи вищої школи, так само, як і видані в АРК освітні документи російського зразка.
Крім того, міністр повідомив про позбавлення вчених звань тих, хто просуває «ідею терористичних угруповань «ДНР» та «ЛНР». «Ми вже зробили перший список, це 12 осіб, яких ми позбавили вчених звань професорів і доцентів. Це ті люди, які повели себе найагресивніше, щоб тиснути на академічний колектив», — заявив Сергій Квіт.
Тим часом Генеральний прокурор України Віктор Шокін на учорашній прес-конференції анонсував затримання чиновників міністерства: «Саме в цей час триває спеціальна операція спільно з Генпрокуратурою, СБУ, МВС із затримання чиновників Міністерства освіти, проводяться інші слідчі дії. Це стосується Українського центру оцінювання якості освіти. Наразі є всі підстави вважати, що керівництво цього центру зловживало своїм службовим становищем і скоїло низку тяжких злочинів».
У розповсюдженій пізніше заяві Міністерство освіти наголосило: обшуки, які проводять в УЦОЯО, «не становлять загрози для вступної кампанії» і «станом на 13.30 21 липня жодного працівника центру не затримано».

Вл. інф.