Днями до Міністерства закордонних справ запросили посла Угорщини в Україні Ерно Кешкеня. Під час зустрічі перший заступник міністра Наталія Галібаренко висловила занепокоєння у зв’язку з опублікованим на сайті парламенту Угорщини протоколом засідання комітету з питань національної безпеки. Дипломатів обурили безпрецедентні з часів незалежності висловлювання міністра — керівника канцелярії прем’єра Угорщини Яноша Лазара щодо діяльності угорських спецслужб на території України.
За його словами, «угорські шпигуни протягом останнього часу активно працювали в Києві, як і шпигуни інших сусідів по регіону, щоб гарантувати, що політичні лідери можуть просувати інтереси Угорщини». Лазар також висловив переконання, що майбутнє угорців, які проживають у Закарпатті, буде серйозною проблемою в найближчі десятиліття, і що «Інформаційне бюро здійснює діяльність для захисту громадян Угорщини в Карпатському басейні». Як наголосив урядовець, Угорщина вперше за 25 років відкрито проводить подібного роду діяльність «в повній опозиції до побажань українського уряду». Виступ відбувся ще наприкінці червня, та його подробиці стали відомі лише зараз, передає сайт The Budapest Beacon.
Як повідомили у прес-службі МЗС, послу Угорщини «...було наголошено на неприпустимості здійснення угорськими спецслужбами операцій на території України без погодження з українськими партнерськими службами. Були також спростовані звинувачення, висловлені на адресу МЗС України щодо нібито перешкоджання угорській стороні в наданні допомоги угорській національній меншині, яка компактно проживає на Закарпатті».
Утім, схоже, дипломатична напруга між Києвом та Будапештом зростає. Днями Янош Лазар в інтерв’ю виданню Napі Gazdasag заявив, що його уряд вводить нові програми допомоги угорцям Закарпаття. Зокрема, будуть профінансовані надбавки вчителям, харчування школярам, а також, у разі потреби, надана допомога органам управління. Крім того, зважаючи на події у Мукачевому, він ствердив, що Угорщина готова прийняти всіх угорців, які у випадку погіршення ситуації на Закарпатті будуть змушені тікати через кордон.