Рада національної безпеки і оборони обговорила невідкладні заходи щодо запобігання та нейтралізації загроз державній безпеці як зовнішнього, так і внутрішнього характеру. Насамперед йшлося про запобігання терористичній та диверсійній роботі держави-агресора та її агентури, розглянуто питання «Про Проектну загрозу для ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів та інших джерел іонізуючого випромінювання в Україні», а також проаналізовано стан облаштування оборонних рубежів у зоні проведення антитерористичної операції. Зокрема, РНБО запропонувала покарати керівництво Запорізької та Івано-Франківської облдержадміністрацій за неналежне облаштування оборонних споруд в зоні АТО та затвердила нову Проектну загрозу, яка враховує значні зміни безпекової ситуації внаслідок агресії Російської Федерації.
РНБО також акцентувала увагу на спробах дестабілізації суспільно-політичної ситуації всередині країни. «Маємо вжити невідкладних заходів щодо запобігання та нейтралізації загроз у сфері державної безпеки в умовах активізації зовнішнього втручання з боку агресора, з боку Росії у внутрішні справи України, реалізації нею сценаріїв, спрямованих на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації з використанням кримінальних, етнонаціональних та соціально-економічних чинників», — сказав П. Порошенко, наголосивши, що факт збройного зіткнення в Мукачевому свідчить про необхідність кадрового оновлення усіх владних та безпекових структур. «Відповідні кадрові рішення вже були, висновки зроблені. І це лише початок», — пообіцяв він та додав: «У Геннадія Москаля повний карт-бланш і прямий зв’язок зі мною вдень і вночі».
Під час розгляду питання про виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, Президент нагадав, що Єврокомісія до кінця 2015 року має узагальнити результати виконання нашою країною критеріїв цього плану. Тож сьогодні стоїть завдання забезпечення інтегрованого управління кордонами, що включає спільне патрулювання та здійснення спільних перевірок з європейськими партнерами, обмін базами даних між правоохоронними органами та спільний доступ до них, а також доступ до баз Інтерполу.
Ще одне рішення РНБО стосується захисту національних інтересів України в авіаційній галузі. За словами глави держави, причиною сьогоднішньої ситуація на ринку авіаперевезень є неефективна державна політика в цій галузі, що негативно позначається на перспективах його інтеграції до європейського та міжнародного ринків. Крім того, від захмарних цін потерпають прості громадяни. «У світі космічний туризм скоро коштуватиме дешевше, ніж квиток на окремих внутрішніх авіарейсах в Україні», — зазначив П. Порошенко та звернув увагу, що нині в межах єврозони квиток коштує вдвічі-втричі дешевше, ніж вартість перельоту на схожі відстані в Україні.
У зв’язку з цим РНБО пропонує вжити системних заходів з обмеження монополізму на ринку авіаперевезень та послідовного впровадження режиму «відкритого неба». Зокрема, Антимонопольний комітет вже до 1 вересня цього року має розслідувати порушення законодавства про захист економічної конкуренції суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність на авіаційному ринку.

Дослівно

Президент Петро Порошенко: «Гроші скажені, ціна — неадекватна. Головна причина — монополізм, який треба подолати, та недостатнє конкурентне середовище. Тому ті рішення, які сьогодні маємо ухвалити, є частиною курсу на демонополізацію. Авіаторів це теж стосується».