Учора Президент Петро Порошенко разом із секретарем Ради національної безпеки і оборони Олександром Турчиновим, міністром оборони Степаном Полтораком та начальником Генерального штабу ЗСУ Віктором Муженком відвідали останню фазу навчань бригади морської піхоти, що тривали на Миколаївщині протягом двох днів. Місцями проведення стали Волоська коса та військовий полігон Широкий Лан.

— Бригади морської піхоти тривалий час в Україні не було, — розповідає перший заступник командувача ВМС ЗСУ — начальник штабу ВМС Андрій Тарасов. Був батальйон морської піхоти, він виконував завдання в зоні проведення Антитерористичної операції. Для того, щоб провести злагодження бригади, він був зосереджений на полігоні, виконав завдання під час бригадного тактичного навчання.
Звертаючись до учасників навчань на полігоні Широкий Лан, П. Порошенко (який перед цим відвідав Волоську косу) зазначив, що минулий рік став роком випробувань для всіх, і морські піхотинці з честю витримали його. Верховний Головнокомандувач нагадав, що саме морські піхотинці стали «цементом» оборони Маріуполя, який ворог врешті-решт так і не відважився штурмувати. Говорячи про навчання, Президент сказав, що їх учасники продемонстрували високу боєздатність, високий бойовий дух і готовність захищати Батьківщину.
— Я дякую вам всім за героїзм, за вірність традиціям, за наполегливість та відданість у відродженні морської слави України. Переконаний, що з такими козаками, як ви, ми неодмінно здолаємо агресора. Бажаю міцного здоров’я, витримки, а головне — перемоги. Слава морській піхоті Військово-морських сил України і слава Україні! — підсумував Президент.
Після цього глава держави вручив п’ятьом морським піхотинцям нагороди — орден Богдана Хмельницького 3 ступеня та чотири ордени «За мужність» 3 ступеня.
У спілкуванні з журналістами Петро Порошенко зазначив, що один дивізіон прямо з навчань вирушить на Маріуполь, значно посиливши його оборону: «Ми наголошуємо на вірності мирному плану. Ми дотримуємося всіх зобов’язань, які Україна взяла на себе в лютому. Але якщо ворог порушить Мінські домовленості й перейде до ескалації — ви бачите, що Україна, нарешті, має, чим себе захистити».

Миколаївська область.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).