У разі невиконання вимог, діятимуть жорстко і принципово

Представники управління Міністерства внутрішніх справ у Чернігівській області звернулися до учасників перегонів у скандальному 205-му окрузі із вимогою припинити підкуп виборців. Йдеться, зокрема, і про роздачу продовольчих наборів та укладання угод з мешканцями про грошову чи іншу винагороду. «Ми розраховуємо, що впродовж доби організатори та учасники цих «процесів» згорнуть свою діяльність», — зазначено у заяві. У разі невиконання цих вимог правоохоронці обіцяють діяти жорстко і принципово.

Окремо звертається увага на так званих «тітушок»: на територію округу вони, мовляв, просто фізично не зможуть потрапити. За рішенням міністра внутрішніх справ, для припинення протиправних акцій, міліція Чернігівщини посилена трьома сотнями бійців спецназу з Кіровограда. Для недопущення провокацій вирішується питання про взяття під охорону силами працівників МВС виборчих штабів кандидатів.
Чернігів здивував кількістю кандидатів на посаду народного депутата. У ЦВК їх зареєстрували 127. В останній момент 36 претендентів зняли свої імена з перегонів. Представники Комітету виборців України Олексій Кошель та Наталія Линник показали чернігівським журналістам метровий макет бюлетеня. Із народним волевиявленням оглядачі пов’язують чутки про псевдозамінування та погрози агітаторам, у тому числі, й від міліціонера, якого, щоправда, негайно звільнили зі служби. «Штормить» і окружну виборчу комісію — то прокуратура вилучає документи, то члени комісії подають у суд на голову, то секретар заявляє про перешкоджання в роботі з боку голови комісії. Окрім того, по квартирах ходили люди одного з кандидатів, які пропонували по 400 гривень за голос. Прокуратура зареєструвала першу заяву про такий факт підкупу. А благодійний фонд, «прив’язаний» до іншого претендента, із кількох наметів у різних районах міста роздавав продуктові пакети. Величезні черги, списки виборців, бійки — такі реалії передвиборних баталій.
Основна боротьба розгорнулася між двома кандидатами — керівником Державного управління справами Сергієм Березенком і дніпропетровським бізнесменом Геннадієм Корбаном. Піком пристрастей стало затримання Геннадієм Корбаном машини іншого кандидата — Сергія Березенка. Стихійний мітинг, який одразу зібрався поруч із автівкою, проголосував за відкриття машини, мовляв, у ній могла бути зброя, чи гроші на підкуп виборців. Протистояння тривало всю ніч за участю журналістів, народних депутатів, голови обласної ради Миколи Звєрєва, який також балотується на цих виборах. Міліція провела санкціонований обшук автомобіля. Як наслідок, виявлено та вилучено: 200 тисяч гривень, розкладені в паперові конверти по 400 в кожному, два мисливські карабіни модернізовані та дробовик 12-го калібру, три травматичні пістолети для відстрілу гумовими кулями зі спорядженими магазинами, а також три автоматні магазини з набоями (загалом 90 одиниць). Крім цього, вилучено значний об’єм розірваних аркушів паперу з надрукованим текстом. Відповідальність за гроші та зброю взяв на себе ще один кандидат — Тарас Костанчук. Він називає себе керівником штурмової групи батальйону «Донбас». Однак чи дає це право возити зброю в мирному місті?
Зрештою, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков направив до Чернігова групу працівників міліції з інших міст, які мають завадити незаконній діяльності. «Якщо не реагує ЦВК — мусить реагувати МВС», — зазначив урядовець. Він також поставив вимогу перед С. Березенком та Г. Корбаном діяти в рамках закону.
Днями до Чернігова завітав і голова Одеської обласної держадміністрації Міхеіл Саакашвілі. Хоч він і заявив, що не агітує за жодного з кандидатів, але виступав на зустрічі з підприємцями під егідою одного з них і встиг посваритися просто на вулиці з прихильниками іншого. Роздачу продуктових пайків М. Саакашвілі назвав «африкою» 60-х років минулого століття.

Чернігів.

До речі

На ситуацію у виборчому окрузі №205 (Чернігівська область) відреагувала Центральна виборча комісія, яка звернулася до правоохоронних органів щодо запобігання та припинення порушень законодавства України.
«Заборонені виборчим законодавством дії можуть призвести до порушення виборчих прав громадян України, а також створюють істотні ризики для проведення проміжних виборів народного депутата України в ОВО №205 відповідно до Конституції України, законів України та загальновизнаних міжнародних стандартів проведення вільних та чесних виборів», — наголосив голова ЦВК Михайло Охендовський. При цьому він зазначив, що комісія наділена єдиним засобом правового впливу на кандидата в народні депутати — оголошення попередження, однак поки що навіть для цього немає підстав, адже до ЦВК не надходило жодних рішень судів, які є обов’язковою умовою для оголошення кандидату попередження, в тому числі й за непрямий підкуп виборців. Щоправда, навіть будь-яка кількість оголошених кандидату попереджень не є підставою для прийняття рішення про скасування його реєстрації.
Водночас ЦВК звертає увагу, що відповідно до законодавства за правопорушення під час виборчого процесу встановлено як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.
«Законодавство зобов’язує саме правоохоронні органи захищати законні інтереси держави та права громадян, запобігати правопорушенням і припиняти їх», — підкреслив голова комісії та повідомив, що ЦВК звернулася до МВС, СБУ, Генпрокуратури з вимогою вжити вичерпних заходів, спрямованих на запобігання та припинення порушень законодавства під час організації підготовки та проведення зазначених виборів, а також забезпечити правопорядок під час голосування, підрахунку голосів виборців та встановлення результатів виборів.

Вл. інф.