Рік тому, 22 липня, українські війська почали визволення міст північної частини Луганської області — Рубіжного, Сєверодонецька, Лисичанська та Попасної.

Першим було визволено Рубіжне. Дві колони українських військ зайшли в місто з двох боків і закріпилися на виїзді з Воєводівки, облаштувавши там блокпост. Бойовики настільки розгубилися, що не чинили значного опору просуванню сил АТО. Вони поспіхом залишили місто, підірвавши під час відходу міст через річку Борову, і закріпилися на межі населеного пункту. Однак 22 липня під натиском українських силовиків змушені були залишити й Сєверодонецьк. «Зараз у нас тихо, над міськрадою піднято український прапор. Однак у сусідньому Лисичанську — неспокійно. Сьогодні в обід звідти долинали вибухи й стрілянина», — писали у соцмережах сєверодонеччани.
Рубіжне й Сєверодонецьк були важливим стратегічним вузлом для просування сил АТО й знищення супротивника. Однак попереду стояло не менш серйозне завдання — визволення промислового Лисичанська. «Попри запеклий опір бойовиків, які продовжують одержувати високоточну зброю й важку бойову техніку із РФ, українська армія продовжує наступ і визволяє від терористів схід України, відновлюючи порядок і життєдіяльність у містах і селах», — повідомив у ті дні Президент України Петро Порошенко канцлерові ФРН Ангелі Меркель під час телефонної розмови. І вже через два дні сили АТО визволили Лисичанськ, хоча воєнна операція була дуже складна через те, що супротивник перебував у вигідніших умовах.
Бої за Попасну називають однією з найуспішніших операцій, проведених батальйоном «Донбас» спільно з артилерією ЗСУ. Рівно рік тому на в’їзді в місто було знищено блокпост сепаратистів і ротою батальйону вперше взято в полон групу супротивника, очолювану російським офіцером. 22 липня 2014 року над усіма адміністративними будівлями Попасної було піднято прапори України.
Цими днями у всіх містах відбуваються заходи з нагоди їх визволення від російсько-терористичних сил. Програма широка й різноманітна. У Сєверодонецьку на головній міській площі відкрито пам’ятник полковнику Нацгвардії Олександру Радієвському, який першим увійшов до міста, визволяв Лисичанськ і там загинув. Разом з 25-ю повітрянодесантною бригадою потрапив у засідку бойовиків, де його вбив снайпер. Пізніше Президент Петро Порошенко посмертно присвоїв йому звання генерал-майора й нагородив орденом «За мужність» ІІІ ступеня. У населених пунктах заплановано зустрічі мешканців з тими, хто визволяв їхні території. Для жителів Попасної це бійці добровольчого батальйону «Донбас». Також відбуваються всеукраїнська акція «Мальовнича Україна», виставки, спортивні змагання... На Луганщині вкотре хочуть продемонструвати, що Донбас — це Україна.

Луганська область.

 

Лисичанськ рік тому.

Фото Олександра ОЛЕЙНИЧЕНКА.