Представники депутатських фракцій розповіли про плюси та мінуси другої сесії парламенту

Що новий парламент зробив для реформування країни? Про це йшлося під час учорашнього суспільно-політичного форуму «Підсумки роботи другої сесії Верховної Ради восьмого скликання», в якому взяли участь лідери та представники депутатських фракцій парламентської коаліції. Народні депутати були єдині в тому, що, незважаючи на складну політичну та економічну ситуацію в державі, робота Верховної Ради мала для країни визначальне значення. Хоча вони також визнають, що в законотворчому процесі були і плюси, і мінуси.

Лідер депутатської фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко порівняв очікування людей від Верховної Ради із літературним героєм Обломовим, котрий мріяв за один крок усе зробити, але у нього на столі лежала книжка, завжди відкрита на 14-й сторінці. «Замість того, щоб побудувати міст, усі мріють про величезний стрибок, — сказав Ю. Луценко. — Для парламенту скачки не прийнятні. Потрібна робота з будівництва мосту, який виведе нас із СРСР і приведе до Європи». Водночас парламентарій наголосив, що Верховна Рада залишається «генератором реформ». Серед негативів минулої сесії Ю. Луценко відзначив невиправданий оптимізм щодо Коаліційної угоди, бо, як засвідчив час, таку величезну кількість передбачених нею законів технологічно неможливо пропустити через парламент, та зауважив, що доведеться переглянути Коаліційну угоду в частині термінів ухвалення законів. Лідер фракції БПП також висловив думку, що коаліцію «заразила хвороба популізму» та що коаліція перебуває у «суперкризовому стані». На думку депутата, це засвідчує також те, що ніхто не хоче бути координатором коаліції. Ю. Луценко також підкреслив, що порядок денний парламенту має бути консенсусом між Верховною Радою та коаліційним урядом. «Включати до порядку денного «хотєлки» окремих груп неприйнятно», — сказав лідер фракції та ще однією проблемою назвав неналежне виконання ухвалених парламентом законів.

Перший заступник депутатської фракції політичної партії «Народний фронт» Андрій Тетерук порівняв роботу парламенту з приготуванням борщу. «Усі хочуть швидко зварити борщ, але так не буває», — сказав народний депутат, наголосивши на потребі кропіткої роботи у впровадженні реформ. За його словами, фракція «Народний фронт» упродовж сесії продемонструвала, що є найбільш дисциплінованою фракцією, яка підтримує уряд у втіленні реформ. Депутат особливо відзначив роботу у впровадженні реформ двох міністерств — МВС, яке вже показує конкретний результат у діяльності національної поліції, та Мін’юсту, що створює по всій Україні офіси з надання послуг. А. Тетерук також зауважив, що народ очікує від прем’єра швидших змін, тому треба бути більш жорстким до тих міністерств і міністрів, котрі не встигають за темпом реформ. Але у прем’єра, вважає парламентарій, ще є час на прийняття кадрових рішень.

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд висловила думку, що парламент не позиціонував себе як незалежний орган, як повноцінний представницький орган народу, який може контролювати уряд і сповна виконувати функцію законотворення та інші покладені на нього функції. На її думку, частина порядку денного сесії формується поза стінами парламенту і нав’язується йому. Ще одним недоліком О. Сироїд назвала ухвалення законів без належного обговорення, зауваживши, що майже 80 відсотків законів, що розглядалися упродовж сесії, це були законопроекти про внесення змін до вже прийнятих законів, оскільки під час їх ухвалення не було повноцінного обговорення. «Усіх захопила швидкість ухвалення рішень. Бо війна, громадянське суспільство вимагають реформ, — сказала О. Сироїд. — Але кинули під ноги процедуру». Заступник глави парламенту також відзначила, що дуже часто на Верховну Раду покладають відповідальність за роботу інших органів влади. Скажімо, закидають, що парламент не хоче скасувати заставу для корупціонерів, хоча цього закону не хоче прокуратура. Подібна ситуація, на її думку, і з законопроектом про валютні кредити.

Голова депутатської фракції Об’єднання «Самопоміч» Олег Березюк серед позитивів минулої сесії назвав створення парламентської коаліції, яка «є напруженою, але дієвою», та що Верховна Рада є єдиним демократичним органом у державі. О. Березюк також наголосив, що нинішня Верховна Рада прийняла закони, які не спромігся ухвалити жоден попередній парламент — про демонополізацію, дерегуляцію, децентралізацію, закони про боротьбу з олігархами, антикорупційне законодавство. «А тепер найважливіше, щоб усе це запрацювало», — сказав парламентарій. Водночас, за його оцінкою, «фіаско» минулої сесії зазнали голосування за кандидатуру Генпрокурора, закон про місцеві вибори і «неякісна дискусія щодо змін до Конституції».

Представник депутатської фракції «Батьківщина» Іван Крулько серед позитивів минулої сесії відзначив бажання парламенту відповідати на очікування суспільства після Революції Гідності. Він запропонував, щоб представників громадянського суспільства — експертів Реанімаційного пакета реформ (які й виступили організаторами обговорення) запрошувати на засідання погоджувальних рад у парламенті з правом дорадчого голосу, щоб експерти могли висловити свої пропозиції до законопроектів і порядку денного. На думку депутата, незалежні експерти також мають проводити експертизи підготовлених урядом законопроектів.

Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва, представник Радикальної партії Віктор Галасюк серед позитивів відзначив появу прозорої політичної конкуренції між партіями, представленими у парламенті. Парламентарій наголосив, що вперше за ініціативою Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана розроблено план законодавчого забезпечення реформ, який дозволяє координувати зусилля усіх органів влади — Верховної Ради, Кабінету Міністрів, адміністрації Президента, а також експертного середовища і міжнародних донорів. «Ми отримали інституційну основу для синхронізації реформ, — сказав В. Галасюк, — але бракує єдиного напряму проведення реформ». При цьому парламентарій відзначив, що «лакмусовим папірцем» ефективності діяльності парламенту та впровадження реформ є громадяни, які на собі відчувають, яка у них зарплата, що вони можуть собі дозволити, чи стикаються із корупцією.

Експерти Реанімаційного пакета реформ підготували власні висновки щодо здобутків та провалів другої сесії парламенту, та як виконується Коаліційна угода. Зокрема, за висновком Реанімаційного пакета реформ, фракції — підписанти Коаліційної угоди повністю виконали лише 39 положень із запланованих 118, ще 13 положень вдалося виконати лише частково. Найбільше виконано зобов’язань у сфері національної безпеки та оборони, судової реформи. Найменше від запланованого виконано у секторі реформи інфраструктури та транспорту. Щодо виборчої реформи експерти вважають виконаними лише два зобов’язання з Коаліційної угоди: щодо виборів міських голів великих міст у два тури та проведення місцевих виборів відповідно до Конституції. Положення щодо запровадження нової виборчої системи на місцевих виборах, за висновком експертів, виконано частково, оскільки для виборів депутатів усіх рад, окрім сільського та селищного рівнів, не було впроваджено пропорційну систему з відкритими списками. Експерти також відзначили прогрес у секторах енергетики та реформи національної безпеки, зокрема, щодо соціального захисту військовослужбовців.

Дослівно

Роман Ващук, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні:
«Зовнішня агресія відтягує енергію і час тих, хто приймає рішення в Україні. Все списується на війну, але потрібно нагадувати про нагальні суспільні потреби, чого очікують виборці».

Цитата 

Генрік Нурберг, заступник голови місії ЄС, перший секретар Посольства Швеції в Україні:
«Успішна демократична Україна — це суспільство, яке базується на принципах верховенства права. Але це потребує реформ, інколи дуже болючих. Для того, щоб виконати складні амбітні програми реформ, потрібна мужність».

 

Генрік Нурберг — заступник голови місії ЄС, перший секретар Посольства Швеції в Україні, Оксана Величко — представниця Реанімаційного пакета реформ, Роман Ващук — Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні. 

 

На знімку (зліва направо): Віктор Галасюк (Радикальна партія), Оксана Сироїд — заступник Голови Верховної Ради України, Олег Березюк («Самопоміч»), Іван Крулько («Батьківщина»), Андрій Тетерук («Народний фронт»), Юрій Луценко (Блок Петра Порошенка).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.