Міністерство енергетики та вугільної промисловості України активно готується до прийдешнього опалювального сезону. За словами очільника відомства, найближчої зими вдасться обійтися без віялових відключень, забезпечивши усіх споживачів теплом, світлом та газом. Підстави для оптимізму міністру дають тенденція до зменшення обсягів споживання енергоресурсів, прийнятні темпи поповнення запасів та прогнозована синоптиками тепла зима.

— Порівняно з минулим роком сумарне споживання електроенергії зменшилося майже на 12%, — заявив під час брифінгу міністр Володимир Демчишин. — Переважно падіння відбулося за рахунок промисловості, споживання населенням скоротилося лише на 4%. Звичайно, ця тенденція свідчить про певні негативні процеси у промисловості. Але водночас, враховуючи, що споживання зменшується, можна дійти висновку, що запасів вугілля, які намагаємося сформувати на електрогенеруючих станціях, має вистачити.
Щодо запасів вугілля для потреб опалення, то його також має вистачити для безперебійного теплопостачання узимку. «Минулого року ми входили в опалювальний сезон із запасами, які маємо на сьогодні, — понад 1,6 мільйона тонн. Та протягом наступних трьох місяців плануємо ще майже мільйон покласти на склад», — каже В. Демчишин. Для цього, зокрема, тривають переговори щодо відновлення постачання вугілля з ПАР. Озвучений міністром орієнтовний прейскурант — 80 доларів за тонну.
Та все-таки найболючіший момент у процесі підготовки до наступної зими — формування запасів природного газу. І хоч з початку року порівняно із минулим споживання скоротилося на чверть, усе-таки власними силами, чи то пак коштом, закачати усі необхідні 19,5 мільярда кубів навряд чи вдасться. «На сьогодні у нас закачано 12,4 мільярда кубометрів газу. Технологічно закачати усі 19,5 мільярда до початку опалювального сезону можливо. Проблема — наявність коштів. Без залучення зовнішніх ресурсів ми зможемо вийти на рівень 14 мільярдів кубів. Для решти — нам потрібен мільярд доларів. Нині ведемо переговори зі Світовим банком, ЄБРР, міжнародними донорами», — зізнався В. Демчишин.
Окремий фронт роботи міністерства — спроби підвищити рівень розрахунків за спожиті енергоресурси. До слова, на сьогодні борг за використану електроенергію усіх груп споживачів перевищив 23 мільярди гривень, за природний газ — 33 мільярди.
Надію на те, що під час найближчого опалювального сезону українцям не доведеться мерзнути, дають і синоптики, обіцяючи теплу зиму.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.