У свідомості середньостатистичного українця вкоренилося правило: коли щось дають задарма, треба брати. Та як з’ясувалося, на Херсонщині у ситуації з безплатними приладами обліку газу, що їх нині масово встановлюють працівники публічного акціонерного товариства «Херсонгаз», воно не спрацьовує. Голова правління ПАТ Альберт Зангієв каже, що власники 33 квартир, обладнаних газовими плитами й колонками, у письмовій формі відмовилися від безплатних (!) лічильників. На додачу чи не щотижня надходять заяви про їх зняття.

Прилади обліку газу були вигідними, коли так звані соціальні норми споживання газу значно перевищували фактичний рівень витрат блакитного палива в домогосподарствах. Але протягом останніх років норми кілька разів зменшували, і ситуація змінилася. Скажімо, постановою Кабміну № 409 від 6 серпня 2014 року норму споживання газу без лічильника за наявності газової плити й газового водонагрівача (найрозповсюдженіша конфігурація приладів в багатоповерхівках на Херсонщині) затвердили обсягом 18 кубометрів на місяць. А вже у квітні 2015 року згідно з іншою урядовою постановою № 237 її зменшили вдвічі — до 9 кубометрів. Отже, обивателі почухали потилиці, сіли за калькулятори й порахували, що споживати дорогий газ без лічильника тепер вигідніше: спалюємо ті самі вісімнадцять кубометрів, а платимо тільки за дев’ять.
Однак біда в тому, що ця вигода короткострокова.
— Право відмовитися від лічильника у громадян, безперечно, є. Але шкода тих, хто приймає таке рішення похапцем. Адже вони забувають про Закон України «Про забезпечення комерційного обліку газу», відповідно до якого квартири й будинки без приладів обліку вже незабаром будуть відключати від газових мереж.
«У разі відмови населення від встановлення суб’єктами господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, лічильників газу розподіл припиняється населенню, що проживає у квартирах та приватних будинках... для підігріву води та приготування їжі — з 1 січня 2016 року, тільки для приготування їжі — з 1 січня 2018 року». Стаття 5 Закону України «Про забезпечення комерційного обліку газу».
Отже, власники квартир із газовими плитами та газовими водонагрівачами, але без лічильників мають шанс зекономити протягом року (за встановленими нині тарифами) майже тисячу гривень на рік. Але з початку наступного року лічильник їм доведеться ставити за свої кревні. Нині його придбання та монтаж працівниками «Херсонгазу» обходиться у 1,8 тис. грн. І не факт, що за кілька місяців через інфляційний фактор розцінки не доведеться переглядати — звісно, у сторону збільшення. Тож сьогоднішня ілюзорна економія за якісь півроку загрожуватиме відчутними фінансовими втратами.

Херсон.

Факт

До кінця поточного року на Херсонщині ПАТ «Херсонгаз» планує встановити споживачам природного газу понад шістсот безплатних лічильників.