У вівторок з’їзд Військово-політичного руху «Правий сектор» ухвалив рішення про початок роботи над організацією всеукраїнського референдуму. Зокрема, керівник руху, народний депутат України Дмитро Ярош запропонував учасникам з’їзду висловитися стосовно двох позицій: неучасті партії в місцевих виборах (з огляду на неможливість зміни ситуації через пануючу олігархічну систему) та про винесення на референдум питань недовіри до влади, скасування Мінських угод, блокування окупованих територій та легалізації добровольчих підрозділів.

Одразу після з’їзду на Майдані відбулося велелюдне віче. Після традиційної молитви, хвилини мовчання в пам’ять про полеглих українських воїнів його учасників вітали як представники попередніх поколінь борців за волю України Левко Лук’яненко та Степан Хмара, так і борці нинішні. Зокрема, командир батальйону «ОУН» Микола Коханівський, котрий також є головою Комітету визволення політв’язнів, наголосив, що навіть після перемоги Майдану кількість політв’язнів не зменшилась.
Дмитро Ярош у своєму виступі одразу заявив, що найпершим своїм завданням «Правий сектор» бачить захист державного суверенітету та територіальної цілісності України. За його словами, сьогодні важливо виконати два завдання: «Перше — це зберегти нашу державу, бо ми чудово знаємо, що дехто думає, наче «Правий сектор» — це такі собі «рибьошки», які клюватимуть на наживку Путіна і його банди. Цього не буде! Від нас дуже чекали, що ми зараз підемо громити адміністративні будівлі, але ми показуємо, що є дисциплінованою революційною силою, яка з’їздом та цим віче розпочинає новий етап української революції. Наші бойові підрозділи нині несуть службу в зонах своєї бойової відповідальності, ми не знімаємо бійців з фронту, щоб не дати ворогу почати широкий наступ на сході України».
Коментуючи рішення з’їзду, Д. Ярош зауважив, що резонатором до його проведення стали події в Мукачевому, та зазначив: «Правий сектор» ініціює всеукраїнський референдум, на який буде винесено декілька питань: перше — про недовіру владі, друге — ми вимагаємо, щоб нарешті, війна, яка ведеться Росією проти України, була визнана війною, а не АТО, третє — ми виступаємо за повну блокаду всіх окупованих територій, четверте — ми просимо підтримки в народу, щоб легалізувати Добровольчий український корпус та інші добровольчі підрозділи згідно з чинним законодавством».
З’їзд також вирішив перейменувати Військово-політичний рух «Правий сектор» на Національно-визвольний рух «Правий сектор».
За словами Д. Яроша, для організації референдуму в усіх областях уже починають створюватися оперативні штаби, «котрі виконуватимуть роль певних ревкомів». Ураховуючи це, «Правий сектор» вирішив відмовитися від участі в місцевих виборах та замість цього використати інструмент прямого народовладдя — референдум.

Коментар юриста

Порядок підготовки і проведення всеукраїнського референдуму регулюється Конституцією України, Законом України «Про всеукраїнський референдум» від 6 листопада 2012 року №5475-VІ , а також іншими законодавчими актами України.
Всеукраїнський референдум проголошується за народною ініціативою на вимогу не менш як трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення референдуму зібрано не менш як у двох третинах областей і не менш як по сто тисяч підписів у кожній області. Всеукраїнський референдум призначається Верховною Радою України або Президентом України.
Референдумом можуть розглядатися будь-які питання, крім питань щодо законопроектів про податки, бюджет, амністію, скасування законів України, визнання законів України такими, що втратили чинність, чи визнання нечинними законів України або їх окремих положень.
Результати народного волевиявлення на всеукраїнському референдумі є обов’язковими.
Оскільки відповіді на запитання референдуму можуть бути лише: «так» чи «ні», то велике значення для реалізації результатів такого волевиявлення має чіткість постановки запитань. Тому поки що незрозуміло, як, на-приклад, буде поставлено запитання щодо недовіри до влади або ж стосовно легалізації добровольчих підрозділів, адже перші кроки стосовно такої легалізації вже здійснені владою. У цих питаннях проголошені організаторами референдуму наміри, швидше за все, є спробою певного політично-психологічного тиску на опонентів.

Сергій ДЕМСЬКИЙ.