Луганщина відзначила річницю визволення від окупації проросійських загарбників. Відзначила досить скромно: ситуація в регіоні продовжує залишатися напруженою, знаряддя бойовиків не стихають. 

У таких умовах досить складно розвивати економічний потенціал області й відновлювати зруйноване господарство. Зокрема, обсяги промислового виробництва у січні-червні 2015-го порівняно з січнем-червнем минулого року на Луганщині скоротилися на 86%. На зустрічі із громадськістю з нагоди річниці визволення Президент країни Петро Порошенко відзначив, що з його ініціативи уряд виділив Луганщині на відновлення інфраструктури й житлових будинків 150 млн. грн. Уже до 1 вересня в області має бути відновлено 26 об’єктів освіти, зруйнованих у результаті бойових дій у Станично-Луганському, Попаснянському і Новоайдарському районах. «Це має бути символом першочерговості й пріоритетності проблем Луганщини для мене як Президента і для української влади». Українську владу відтепер на Луганщині представляє новий керівник військово-цивільної адміністрації — відомий волонтер Георгій Тука. Наказ про його призначення Президент підписав за повного залу Палацу хіміків, заявивши, що Георгій Тука — представник нового виду політики, «народної політики, яка прийшла, щоб допомагати людям».
Новопризначений керівник Луганської ВЦА розуміє, що в дуже складному регіоні йому доведеться виконати величезний обсяг роботи. Уже сьогодні він визначив для себе й своєї команди пріоритетне коло питань, над вирішенням яких він працюватиме. Насамперед це боротьба з контрабандою. Однак, говорячи про ситуацію в області, Георгій Тука висловив таку думку: те, що називають контрабандою з непідконтрольними територіями, не є контрабандою по суті, оскільки не йдеться про перетин державного кордону. У вирішенні цього питання важливо «не кинути напризволяще своїх громадян і не допустити співпрацю, торгівлю з незаконними збройними формуваннями». Для цього є певний механізм, перший етап роботи якого вже запущено.
— Другим етапом буде створення на прилеглих територіях, аж до «нулівки», так званих логістичних центрів. Це будуть великі ринки. Пересічні громадяни, а не «бариги-спекулянти» зможуть купувати й продавати тут продукти, — заявив Г. Тука. — У Луганській області є проблеми з переходами через лінію розмежування. Наприклад, зруйнованими мостами. Тобто це проблема непроста. Для мінімізації ризиків у цих логістичних центрах працюватимуть і СБУ, і контррозвідка, і МВС.
Г. Тука запевнив громадськість Луганщини, що своїм прикладом зможе довести, що керувати краєм можна «не крадучи, не збагачуючись, а збагачуючи жителів цієї землі».

Луганська область.

 

Сєверодонецьк, що на Луганщині, відзначає річницю визволення.

Фото Олексія КОВАЛЬОВА.